Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Гончарук розповів у Раді про ціни на газ і бюджет

25 лютого 2020 р., 08:11

Прем'єр відзвітував у парламенті про роботу уряду в 2019 році, розповівши про ціни на газ і бюджет.

Уряд очікує недовиконання держбюджету за надходженнями з митниці. Про це під час звіту у Верховній Раді в п'ятницю, 21 лютого, заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

"Щодо виконання і невиконання за лютий. Фінальних цифр, очевидно, ще немає. Адже лютий не завершився. Але ми очікуємо, що податкова виконає план, який був поставлений в бюджеті. Щодо митниці очікуємо недовиконання. Перш за все, через курсову різницю. Тому що імпорт в гривні значно дешевший. Тобто обсяги надходжень від імпортних товарів значно менші. І тому що вартість енергоресурсів, які зазвичай розмитнювали, також менша", - заявив Гончарук.

Також він повідомив, що через курс гривні і зміну ціни на енергоресурси Кабмін планує навесні відкоригувати показники бюджету.

"І звичайно, ще й навесні нам потрібно буде повертатися до перегляду для того, щоб ще раз подивитися на цей макропрогноз на державний бюджет. У нас зовсім інший курс гривні, інші ціни на енергоресурси. Тому правильно: дійсно ми будемо повертатися до коректування державного бюджету в цьому році", - заявив Гончарук.

Прем'єр стверджує, що якби Україна не уклала новий транзитний контракт з Росією, ціна на газ могла б бути в 3-4 рази вищою, ніж зараз.

"Існував ризик втрати транзиту, вдарило б по економіці і зробило б енергоресурси дорожчими. Ціна на газ була б в 3-4 рази вищою, ніж зараз. Ми в рекордні терміни провели складну реформу - анбандлінг Нафтогазу... Це дало нам вигідну позицію в переговорах і ми змогли укласти транзитний контракт газу з Росією в ЄС", - заявив Гончарук.

При цьому глава уряду додав, що чиновники не повинні втручатися в процес формування тарифів на енергоресурси.

Одним із стратегічних завдань уряду він назвав здешевлення вартості ресурсів. "Дешеві ресурси - це можливість інвестувати в інфраструктуру і модернізацію, можливість бути більш конкурентоспроможними, це нові робочі місця", - заявив Гончарук.

Він додав, що йдеться не тільки про зовнішні ресурси, і зазначив, що за осінь минулого року "абсолютно всі рейтингові агентства поліпшили суверенний рейтинг України".

На його думку цей процес продовжиться навесні при збереженні курсу уряду.

Нагадаємо, 17 лютого уряд України опублікував звіт про свою діяльність за 2019 рік. У ньому говориться, що Кабмін за багатьма напрямками тільки закладає основу подальших реформ. З повним звітом можна ознайомитись за посиланням тут.

Також повідомлялося, що Кабмін витратив 84 тисячі гривень на підготовку і презентацію звіту про свою роботу за 2019 рік.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp