Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Щорічник «Етніка Карпат» вийшов у краї

20 березня 2020 р., 18:05

Четвертий випуск наукового щорічника «Етніка Карпат» є результатом багаторічної співпраці наукових співробітників Закарпатського музею народної архітектури та побуту та викладачів-етнологів, студентів-істориків ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Він містить матеріали, зібрані під час проведення етнографічної практики студентів 2-го курсу. Практика проходила у формі комплексної наукової експедиції з 01 по 22 липня 2018 р. на базі населених пунктів Виноградівського району: міста Виноградова та сіл Королево, Сасово, Шаланки, Онок, Боржавське, Широке, Великі Ком’яти, Букове, Лемаковиця, Олешник. Базою для експедиції стала Оноцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів .

Учасники експедиції досліджували питання релігійної свідомості місцевого населення, порівняльної некрополістики, традиційних господарських занять, розвитку ремесел, родинної і календарної обрядовості, народної демонології та народної магії. Крім того, зосереджувались на зборі й вивченні усно-історичної рефлексії міжвоєнного періоду та часу війни й радянізації краю, соціалістичної обрядності, святкування й процесів комеморації у період комуністичної влади.

До щорічника ввійшли наукові статті та польові етнографічні матеріали керівників, учасників експедиції, музейних співробітників, а також кращі інтерв’ю, зібрані студентами по всім досліджуваним темам. Серед них наукові розвідки з історії, традиційної народної культури (ткацтва, вишивки, гончарства та іконопису). Дві публікації присвячені народній демонології. Як і в попередньому випуску щорічника, в даному міститься розділ «З польових етнографічних матеріалів», у якому вміщено матеріали відомих науковців, а також кращі інтерв’ю, зібрані студентами під час практики. Матеріали даного розділу згруповані за темами : «Народні знання та вірування», «Матеріальна культура й обрядовість», «Суспільно-історичні процеси».

Новим для щорічника став розділ «Музейна справа…», в якому вміщено короткі відомості про Виноградівський районний історичний музей, Затисянський музейний комплекс, краєзнавчий музей при Олешницькій школі, шкільний музей етнографії у с. Велика Копаня, Новоселицький музей етнографії, Музей ткацтва у с. Хижа, музей-майстерню народного ткацтва у с. Черна.

До щорічника також ввійшли матеріали про хід та результати практики, опубліковані на офіційному веб-сайті Медіа-центру УжНУ, газетах «Погляд» і «Голос України», інтернет-виданні «Opinion. Так думає Україна», а також подяка від керівників експедиції та упорядників видання всім, хто сприяв у проведенні досліджень.

Наразі упорядниками опрацьовуються матеріали, зібрані під час спільної етнографічної експедиції викладачів, студентів-істориків УжНУ та наукових співробітників Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Вона була успішно проведена в липні 2019 р. у селах Руське, Старе Давидково, Копинівці, Балашовці, Щасливе, Клячаново, Чопівці, Череївці, Бобовище, Лохово, Лавки, Іванівці, Грибівці, Жуково, Микулівці, Їльківці, Лісарня Мукачівського району. Зібрані матеріали ввійдуть до 5-го випуску наукового щорічника «Етніка Карпат».




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp