Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

П'ять вакцин спрацювали. Щеплення чекають цьогоріч

22 липня 2020 р., 19:45

У світі йде гонка, хто першим запропонує безпечні і надійні щеплення й терапію від COVID-19.

Вже є кілька претендентів.Концепція колективного імунітету провалилася навіть у Швеції, що відмовилася від карантину, де з коронавірусом зіткнулися менш як 20 відсотків жителів столиці. Єдиний метод глобальної імунізації - це застосування вакцини. 

Про це також говорять і в українському Міністерстві охорони здоров'я.Зараз у всьому світі йде гонка за створення робочої формули, і на сьогодні кілька розробників вже заявили про створення дієвої вакцини проти коронавірусу. Цілком можливо, що щеплення може стати доступним до кінця 2020 року. Корреспондент.net розповідає подробиці.Із 17 кандидатів у щеплення, які досягли другої стадії клінічних випробувань і визнаних Всесвітньою організацією охорони здоров'я як такі, більше половини розробляються китайськими компаніями або у співпраці з ними.Всього у світі йде робота над 131 кандидатом на щеплення від коронавірусу, більшість з них перебувають у доклінічній стадії випробувань.Найбільше уваги зараз привертає британсько-шведська розробка за участю Оксфордського університету і компанії AstraZeneca, оскільки виробник вже має домовленості з урядами низки країн про замовлення на виробництво вакцини, в разі успішних випробувань.Компанія вже пообіцяла виготовити два мільярди доз, а з наступного тижня 10 тисяч волонтерів у Британії, Бразилії і Південній Африці і 30 000 - у США почнуть отримувати цю експериментальну вакцину в рамках третьої фази випробувань.Попередні результати випробування формули ChAdOx1 nCoV-19 перевершили очікування, зазначає британське видання Spectacor. Ця вакцина забезпечує як вироблення антитіл, так і Т-клітинну відповідь, яка може забезпечити тривалий імунітет до хвороби.Це дуже важливо, оскільки багато досліджень показали, що вже через три місяці рівень антитіл в організмі пацієнтів може впасти. Про це докладно - в матеріалі 

 Вакцина під питанням: імунітет до COVID-19 недовгий.Повідомляється, що у 70 відсотків з 1 077 добровольців спостерігалося підвищення температури або головний біль, але в цілому вакцина є безпечною.Однак, оскільки дослідження проводилося протягом дуже короткого періоду часу, то її поки не можна вважати достатньо ефективною.Зараз вона повністю готова до більш масштабного дослідження третьої фази і вважається, що саме вона з'явиться на ринку першою.Китайські військові вчені розробляють вакцину Ad5-nCoV за підтримки китайсько-канадської компанії CanSino Biologics.Випробування цього препарату також дало обнадійливі результати: у більшості пацієнтів відзначена сильна реакція з виробленням антитіл. 

З побічних ефектів повідомляється про підвищення температури, слабкість і головний біль.Як китайський, так і британський препарат зроблені на основі модифікованого аденовірусу, який не підтримується, що робить вакцину безпечною для людей зі слабким здоров'ям.Також повідомляється про багатообіцяючі результати вакцини, яка розробляється американським фармгігантом Pfizer спільно з німецьким партнером BioNTech.Клінічні випробування антикоронавірусної вакцини BNT162b1 на фазі I / II показали, що вона викликає відповідь організму на рівні антитіл і клітинну імунну відповідь.Ця фаза дослідження проведена у ФРН на 60 здорових добровольцях від 18 до 55 років. Препарат застосовували за схемою дворазового щеплення: первинна і закріплювальне.Розробники заявили, що планують розпочати фазу IIb / III від дня на день: залучать до 30 тисяч добровольців, щоб довести ефективність вакцини.Pfizer і BioNTech сподіваються на оцінку регуляторами їхнього препарату вже в жовтні, а до кінця року хочуть зробити до 100 мільйонів доз і більше 1,3 мільярда доз у 2021 році. Відомо, що угоду на поставку вакцини з ними підписав уряд Британії.Першою у світі вакцину від коронавірусу на людях почала випробовувати американська компанія Moderna. 27 липня має розпочатися вже третя фаза випробувань. 

У першій брали участь вісім осіб, у другій - 45, а тепер вакцину перевірять на 30 тисячах добровольців і в процесі дослідження застосують плацебо.Поки результати обнадіюють: антитіла виробляються, побічні ефекти є, вони неприємні, але не шкодять здоров'ю: головний і м'язовий біль, підвищена стомлюваність, озноб, біль у місці уколу.Це тільки початок. Чому пандемія погіршуєтьсяВідзначимо, що перераховані вище компанії намагаються створити абсолютно новий спосіб розробки вакцин і ліків, і в світі поки немає жодного препарату за цією технологією, схваленого регулятором.Звичайна вакцина виготовляється з убитих чи ослаблених вірусів. Ці вакцини створюються на основі матричної РНК (мРНК) - чистого генетичного матеріалу збудника, який створюється штучно.В організмі людини клітини, користуючись отриманою мРНК, починають виробляти елементи вірусу, запускаючи тим самим оборонну реакцію імунної системи. Ризик захворіти через щеплення нульовий - адже вірус в організм не потрапляє. Ще одна перевага цього методу - швидкість.Досить розшифрувати геном вірусу - і вакцину можна розробити та провести за лічені дні. 

Спрощено кажучи, в комп'ютер вводяться дані про вірус, автоматизована система переробляє її і на спеціальному принтері друкує вакцину.На цьому тижні про створення робочої вакцини заявили і в Росії, яку Британія і США звинувачують у хакерських атаках на дослідницькі центри, які займаються розробкою вакцин.За словами глави уряду Росії Михайла Мішустіна, свою безпеку вже довели чотири розроблювані в Росії вакцини від COVID-19.Повідомляється про ефективність препарату, над яким працювали в Міноборони РФ спільно з Національним дослідницьким центром епідеміології та мікробіології імені Гамалії.У російському МОЗ заявили, що вже зараз готуються до масового випуску вакцини, реєстраційне посвідчення вона може отримати вже в першій декаді серпня. Мішустін, своєю чергою, сказав, що сподівається на отримання вакцини цієї осені.Цікаво, що американське агентство Bloomberg пише, що цю вакцину в експериментальній формі ще в квітні отримала "російська еліта". 

У Кремлі кажуть, що нічого про це не знають, у Міністерстві охорони здоров'я же заперечують, що випробовували її на цивільних.Можна сказати, що першою щеплення від коронавірусу отримала нафта. 21 липня на новинах про робочі вакцини ціни на європейські сорти нафти на спот-ринку повернулися до значень чотиримісячної давнини.Вартість російської нафти Urals піднялася вище рівня 46 доларів за барель, ціна північноморської нафти Brent зросла вище за 45 доларів за барель.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp