Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаттю сепаратизм не загрожує: в Ужгороді презентували масштабне дослідження

9 листопада 2020 р., 12:42

Загрози сепаратизму на Закарпатті немає, принаймні по тих настроях, які панують серед населення Закарпаття.

Про це заявив Андрій Сухарина, Фонд «Демократичні ініціативи» ім.Ілька Кучеріва, презентують масштабне дослідження на форумі «Re:Open Zakarpattia». Опитування проводилося 24 серпня -6 вересня 2020 р., вибірка -1000 респондентів (500- репрезентативна вибірка по Закарпатській області, 500- вибірка з числа нацменшин регіону).

«Більшість людей (50,8%) бачить Закарпаття у складі унітарної України, частина (37,6%) – у складі унітарної країни, але з розширеними повноваженнями місцевих рад і громад. Лише невеличка частка (2,8%) говорить про федералізацію, - каже Андрій Сухарина. – Але із складу нацменшин 31% не відповіли на це питання. Саме по собі це нічого не говорить. З цими громадянами України треба працювати, доносити візію».

Експерт зауважив, що питання розширення повноважень регіону співзвучне з процесами децентралізації. Згідно з опитуванням, вірять у децентралізацію 55% закарпатців, 25%-- не згодні, 20% не змогли відповісти.

«Як люди загалом оцінюють загалом ситуацію в регіоні? Здебільшого як спокійну, навіть 11% як благополучну, - каже Андрій Сухарина. Закарпатці краще оцінюють в регіоні, ніж українці в країні (благополучно тільки 3%). 7% кажуть про ситуацію в регіоні як критичну і вибухову», - додав Андрій Сухарина. - Нацменшини оцінюють ситуацію більш песимістично. Стосовно майбутнього, то закарпатці дивляться у майбутнє з оптимізмом, але без великих очікувань. Домінуюча частина говорить, що нічого особливо не зміниться. Тренд, характерний для Закарпаття –трохи менше оптимізму».

Ужгородський прес-клуб

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp