Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Мадрівки сторінками здатні відкрити перед вами інше Закарпаття

21 вересня 2014 р., 17:23

Так можна детальніше вивчити минуле краю.

Нещодавно вийшов друком історичний путівник-довідник місцями Підкарпатської Русі Ярослава Достала. Переклав із чеської, упорядкував та доповнив видання ужгородський хірург, кандидат медичних наук, доцент УжНУ Юрій Фатула. Каже, що, подорожуючи Закарпаттям, хотів більше довідатися про історію нашого краю із першоджерел. Йому до рук потрапила книга Достала, випущена 1936 року Клубом чехословацьких туристів у Празі. У ній детально та всебічно описуються тогочасні туристичні маршрути, подано коротку, але ґрунтовну інформацію, яка стосується всіх сторін соціально-економічного, культурного та релігійного життя нашого краю у кожному із тодішніх населених пунктів.

«Для більш зручного користування я систематизував дані за окремими однорідними змістовими групами по кожному місту та селу нашого краю періоду Чехословацької Республіки 1919—1939 років, — каже Юрій Фатула. – Прагнучи подати цілісну картину, окремі моменти доповнив сучасними дослідженнями. Крім того, до текстової частини додано ілюстративні матеріали: маловідомі фотографії та листівки 20—30-х років ХХ століття».

Опис кожної територіальної громади структурований на пункти: державні, медичні, соціальні та церковні установи, а також промислові, господарські й транспортні об’єкти. Так, у виданні зазначено цікаві факти, зокрема, про нафтопереробний завод з виробництвом автомобільного бензину та державну тютюнову фабрику, які колись були розташовані у Мукачеві.

Яна МИЙСАРОШ.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp