Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Працівники Закарпатської ОДА поділилися своєю кров’ю (ФОТО)

6 січня 2021 р., 11:30

З тими, хто потребує

Зараз, у святкові дні, потреба у запасах крові стрімко зростає. Тому медики Закарпатської обласної станції переливання крові звернулися до краян з проханням зробити маленьку велику справу – здати кров.

Марія Фантич, завідувачка відділу комплектування донорських кадрів КНП «Закарпатська обласна станція переливання крові», відзначила, що вже другий день поспіль працівникиЗакарпатської ОДА, які вирішили напередодні різдвяних свят допомогти хворим землякам, стають донорами і здають кров.

«Насправді це дуже благородна акція, бо для того щоб стати героєм у найкоротший термін, достатньо прийти і здати кров. Ця кров не сьогодні-завтра врятує чиєсь життя. Це найпростіше, що можна зробити для інших людей», – розповів заступник начальникавідділу оцінки впливу на довкілля та моніторингу навколишнього природного середовища департаменту екології та природних ресурсів ОДА Остап Цапулич, котрий уже вп’яте став донором.

Заступниця директора департаменту соціальногозахисту населення облдержадміністрації Наталія Омелянюк наголосила на користі донорства крові і закликала усіх охочих долучатися до цієї доброї справи.

Донором крові може стати кожен охочий здоровий мешканець: віком 18 – 60 років з масою тіла не менше 50 кг. Перед здачею крові донори проходять обстеження та здають кров на аналіз. За один забір зазвичай беруть 450 мл + 40 мл крові – це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини. Осіб легших за 50 кг або зростом нижче 150 см у індивідуальному порядку до здачі крові може допустити лікар-трансфузіолог.

Донорами не можуть бути: ВІЛ-інфіковані особи, люди, які хворіли або хворіють на сифіліс, вірусні гепатити, туберкульоз, із гіпертонічною хворобою ІІ-ІІІ ст., ішемічною хворобою серця, атеросклерозом. люди, які мають захворювання нирок, органів травлення, гострі запальні процеси.

Кров беруть лише у здорових людей, відтак, донорство – нагода перевірити власний стан здоров'я.

Донорська кров і її продукти є найбільш важливими для: жінок з кровотечами, що пов'язані із вагітністю та пологами; дітей з тяжкими формами анемії, які викликані малярією та недостатнім незбалансованим харчуванням; пацієнтів із захворюваннями крові та кісткового мозку, вродженими порушеннями синтезу гемоглобіну й імунодефіцитними станами; людей, які отримали травми в результаті надзвичайної ситуації, стихійного лиха або нещасного випадку; пацієнтів, під час складних медичних чи хірургічних процедур.

З одного боку, незначна на перший погляд дія – прийти і здати кров, може зробити велику справу – врятувати життя!

Прес-ценр ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp