Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Патріоти минулого століття нинішнім українцям: Борітеся – поборете (ВІДЕО)

8 жовтня 2014 р., 20:34

Події 25-річної давності, але ідея та мета одна.

У Карпатському університеті імені Августина Волошина відбулась презентація відеофільму «Майдан розкутого народу». Створений він творчою групою Закарпатської обласної держтелерадіокомпанії, автор Ірина Гармасій, режисер Алла Авраменко. Фільм – до 25 річчя Народного Руху України – масового, справді народного націонал-патріотичного руху кінця 80-х початку 90-х років.

На зустріч з викладачами, студентами університету запросили очевидців та учасників подій 25-річної давності, вчителів шкіл, громадських активістів, авторів та героїв фільму. І вже перші відеокадри засвідчили, що дух, настрої, прагнення людей змінити своє життя, дати волю новим ідеям стали початком нової історичної доби України. Робота зроблена справді велика. Як зазначила на початку зустрічі автор фільму Ірина Гармасій, не просто було зібрати воєдино купу архівного матеріалу, вкласти в кадри спогади очевидців та передати усю глибинність їх почуттів та переживань. Звучали імена лідерів-рухівців, справжніх патріотів України – В'ячеслава Чорновола, Івана Хмари, Левка Лук'яненка, Івана Драча. На Закарпатті головними сподвижниками справді патріотичних ідей та нової національної ідеї стали Петро Скунць, Іван Чендей, Павло Федака, Віктор Бедь. З архівних кадрів у подіях, що відбувалися, навіть у фотографіях старих газет вони ніби зверталися наживо до нас, нащадків: Борітеся – поборете!

Дружина славного поета і патріота Петра Скунця – Олена Дмитрівна Скунць, син його Микола, які були присутні на презентації не могли стримати хвилювань. Бо це були складні для родини часи. Перший керівник народного руху Закарпаття Микола Скунць був не просто лідером, а головним ідейним наставником творчої передової інтелігенції, народних мас, молоді. І віддав себе всього, щоб національна ідея восторжествувала. Як сказала пані Олена, він цим жив, він цього прагнув усім єством своїм.

Активісти-рухівці тих часів Василь Мулеса, Микола Боднар, Олександр Черепаха, Антоніна Вчорашня, а також Віктор Бедь, що потім очолив Закарпатський крайовий комітет Народного руху України, наживо у залі ділилися спогадами та продовжили у розповідях багато чого з того, що залишилося поза кадрами фільму. І про таємні переслідування активістів та погрози на їхні адреси, і про необхідність вдаватися до різного роду хитрощів, аби провести зібрання активістів і визначити план дій. Як зазначає у фільмі голова Ужгородського проводу тодішнього руху Павло Федака вулицями міста ходити було активістам небезпечно. Всупереч усіляким перешкодам і у фільмі, і в словах присутніх у залі було однозначно підтверджено, що Народний Рух заклав основу нового історичного розвитку України – відстоювання своєї незалежності та суверенітету. Це був поступ, якого зупинити уже було неможливо. Україна стала Незалежною Суверенною Державою.

Чому не вдалося закріпити здобуті перемоги? Про це також говорили виступаючі. Віктор Бедь, який вже тоді був головою Закарпатського руху, народним депутатом України першого скликання, зокрема, відзначив: Біда в тому, що на певному етапі, на жаль, проявляється генна хвороба усіх українців-гетьманство. І руху її подолати також не вдалося. Розбіжності, а потім і розкол на різні течії розвели не лише лідерів, але й сплюндрували головні ідеї народу – зміни системи в Україні усієї вертикалі влади. Ті ж самі комуністи з їх машиною залякування та неухильного покірництва, невизнання інакомислія та лише власної правоти так і залишилися правити. Лише уже під іншими прапорами та змінивши лозунги. По суті кардинальних змін не відбулось. Усе ж найголовніший урок Народного Руху в тому, що народ перестав боятися, що він зняв із себе кайдани тоталітарного комуністичного режиму й полегшено зітхнув. І майдан розкутого народу заклав уже тоді початок подальших рухів, революцій, нинішніх майданів. Це не забувається. Як і те, скільки вдалося пережити, перейти. Зворушливо під час зустрічі присутні сприйняли виступ колишнього політв'язня, голови Закарпатської крайової організації політв'язнів і репресованих Івана Корчинського, що на собі відчув усі гоніння та тортури комуністичного режиму. Уже за часів Незалежності був реабілітований, був обраний також народним депутатом України першого скликання та у числі перших стояв тоді та й зараз продовжує стояти на захисті її інтересів.

Дух рухівців, їх патріотизм – у серцях та прагненнях нинішніх їх учасників. Такі запевнення, а водночас – вдячність висловлювала на зустрічі саме молодь. Орест Дідух від активістів Народної ради Закарпаття «Соборна Україна», зокрема, подякував і авторам фільму, і присутнім у залі за те, що вони є, що їх вчинки та приклади надихають та вчать багато в чому, як треба відстоювати свою державу і як її любити. Подякувала присутнім і автор фільму за сприяння, надані архівні матеріали, за той дух боротьби та свободи, яким перейнялася від них під час роботи над фільмом. У своєму заключному слові Ірина Гармасій сказала, що на уроках таких треба вчитися усім. І в журналістській своїй роботі, і у політичному житті як член партії «Свобода» прагне бути принциповою та вірною українському націонал-патріотичному руху, ідеалам справедливості та добра. Як нинішній кандидат у народні депутати України, буваючи на зустрічах з виборцями, ще раз переконалася – народ наш не скорити і ніякими війнами не зупинити. Бо є у нього віра і є бажання жити краще. У своє майбутнє без корумпованої влади, з молодою генерацією вірять і у найвіддаленіших селах, і в містах. Цьогорічні вибори це підтвердять. І в очах уже нинішньої молоді бачиш – вони гідна зміна. А коли є наступність, обов'язково настане торжество і свободи,і справедливості.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp