Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Інформація про зміну місця голосування для переселенців, що проживають на Закарпатті

8 жовтня 2014 р., 21:24

У Закарпатській області за приблизними розрахунками, проживає 1963 переселенці із зони АТО та 292 — із Автономної Республіки Крим.

Центральна виборча комісія прийняла постанову, якою виборцям Донеччини та Луганщини встановлено особливий порядок тимчасово змінити місце голосування. Згідно цього порядку, документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування, такі виборці можуть не додавати до заяви. Іншими словами, виборцю достатньо написати заяву у відділі ведення державного реєстру виборців та пред’явити його працівникам паспорт громадянина України. 

До слова, досі така спрощена процедура була чинна лише для виборців, які є внутрішніми переселенцями з місцем реєстрації АР Крим. 

Що важливо, виборець, який тимчасово змінив місце голосування, і голосуватиме за межами одномандатного округу, до якого такий виборець віднесений на підставі відомостей Державного реєстру виборців про його виборчу адресу, має право голосу на виборах депутатів лише у загальнодержавному багатомандатному. Таким чином він отримає лише бюлетень для голосування за партійний список, натомість, обирати депутата, який балотується в мажоритарному окрузі, він не зможе. У списках виборців напроти прізвища такого виборця буде особлива відмітка, згідно якої член ДВК видає виборцю лише один бюлетень. 

До слова, минулого тижня в місті Ужгород проводився круглий стіл на тему круглий стіл «Виборчі права вимушених переселенців. Як їх реалізувати?», ініційований Центром підтримки громадських ініціатив. Учасниками заходу були представники органів ведення державного реєстру виборців, представники органів виконавчої влади та місцевого врядування, журналісти, громадські діячі, кандидати у депутати Верховної Ради України та внутрішні переселенці. 

Крім обговорення особливостей проведення кампанії з позачергових виборів народних депутатів України, а також її правового регулювання, було обговорено актуальний стан в питанні внутрішніх переселенців Закарпатської області, та можливості, які існують для того щоб вони могли скористатись своїм виборчим правом. 

До прикладу, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Ужгородської районної адміністрації Марія Машкаринець зазначила, що ДРВ готове сприяти усім внутрішнім переселенцям в питаннях тимчасової зміни місця голосування. За її словами, наразі змінили місце голосування двоє осіб які належать до числа внутрішніх переселенців. При цьому, інформація про цю можливість, відділи ведення державного реєстру виборців публікувати на сайтах райадміністрацій та органів місцевого самоврядування, а також в їхніх друкованих органах. 

Змінити місце голосування усі бажаючі можуть до 20 жовтня включно, для цього відділи ведення працюють без вихідних. Однак, бажано це зробити раніше, адже 20 жовтня база з якою працює ДРВ може бути перевантажена. 

Станом на 03 жовтня 2014 року в Закарпатській області за приблизними розрахунками, проживає 1963 переселенці із зони АТО та 292 — із Автономної Республіки Крим. 

Керуючий справами виконавчого комітету Ужгородської міської ради Олександр Волосянський запевнив, що орган місцевого самоврядування та підпорядковані йому установи будуть сприяти кожному внутрішньому переселенцю в питаннях зміни виборчої адреси, а у разі потреби, в робочий час чекає кожного у робочому кабінеті на другому поверсі приміщення Ужгородської міської ради (205 кабінет). 

Викладач східноукраїнського національного університету імені В. Даля Катерина Ірха зауважила, що з кожними виборчими циклами, зацікавленість переселенця у них падає, так само як і довіра до держави. Бо держава часто бездіє в питаннях відновлення права обирати. З її слів, на позачергових виборах Президента України, внутрішнім переселенцям щоб закріпитись за новою виборчою адресою, пропонували відкріпитись за місцем реєстрації, що цілком нелогічно та небезпечно, виходячи з обставин при яких особи покидали своє місце проживання. 

Постанова Центральної виборчої комісії від 7 жовтня 2014 року No1528 «Про питання тимчасової зміни місця голосування виборцям, виборча адреса яких відноситься до території Донецької чи Луганської області, на період проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року» відновлює право виборців з Луганської та Донецької областей проголосувати за своїм місцем фактичного перебування. Для цього виборцю залишилось тільки ним скористатись. 

Усі іншим виборцям, які хочуть змінити місце голосування і не належать до числа внутрішніх переселенців з АР Крим та Луганської і Донецької областей, потрібно звернутись у відділ ведення державного реєстру виборців та надати документи, що є достатніми для мотивування заяви про тимчасову зміну місця голосування. Такими документами, наприклад, можуть бути: документ про відрядження, довідка з місця навчання, договір найму (оренди) житла, документ, що підтверджує право власності на житло, проїзні документи, путівка в санаторій тощо. 

Інформацію підготовлено в контексті кампанії «Кожен голос важливий!», ініційованої всеукраїнською організацією Центрпідтримки громадських ініціатив в рамках проекту «Підвищення рівня прозорості державного реєстру виборців України» за підтримки уряду Канади. 

Додаткова інформація: Андрій Василин, тел.: +38 096 984 58 87
Закарпатський Громадський Центр
Andriy 20.10.2014 13:55 IP: 182.23.112.92
Львів все більше радує переселенців! До речі, ось тут http://www.pravoconsult.com.ua/yak-pereselentsyam-iz-zony-ato-progolosuvaty-na-vyborah-v-ukrayini/ пишуть, що був спрощений порядок голосування для переселенців. Це позитивні зміни, адже думали, що і з голосуванням буде також тяжко, як і з пошуком роботи для переселенців без документів.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp