Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Нині на Закарпатті відсутній ажіотаж на будь-які види продуктів

4 березня 2015 р., 17:28

Про це йшлося під час вчорашнього селектору

У вівторок, 3 березня, під головуванням міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка відбулася всеукраїнська селекторна нарада щодо ситуації на споживчому ринку та його насиченню продуктами харчування. Закарпаття представляли заступник голови ОДА Михайло Рівіс, керівництво департаментів економічного розвитку та торгівлі, агропромислового розвитку, представники хлібопекарських підприємств та торгових мереж.

Олексій Павленко у своєму виступі назвав стрибок цін на основні продукти харчування необґрунтованим, пов’язаним передусім із нестабільністю на валютному ринку країни та помилками логістики. «Стрибок цін на валюту призвів до суттєвого дефіциту і паніки на продовольчому ринку,- зауважив очільник відомства,- з полиць магазинів зникли гречка, олія, цукор, сіль, хоча саме цих продуктів ми маємо вдосталь і не залежимо від їх імпорту».

Олексій Павленко назвав такі цифри: за рік вітчизняними виробниками виробляється близько 350 тис. тонн олії, з яких лише 45 тис. тонн. споживає внутрішній ринок (15 % від виробітку); цукру виробляється 2,1 млн. тонн, тож на 1 березня маємо більш як 700 тис. тонн надлишку. Отже, реальних підстав для паніки сьогодні немає.

Про ситуацію із забезпеченням внутрішнього ринку продовольчим зерном і борошном учасників наради поінформував в.о.голови правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко. Він надав пояснення щодо зміни умов форвардних закупівель, зокрема назвав нині існуючу розрахункову ціну неактуальною і збитковою. На його думку, кінцева ціна на зерно та борошно має формуватись із застосуванням кореляції курсу валюти, а схеми закупівель мають бути простими і прозорими.

Далі селекторну нараду продовжили звіти регіонів. На Закарпатті за останню декаду лютого ціни на основні продукти харчування на продовольчому ринку зросли. Особливо це стосувалося таких основних продуктів як борошно пшеничне – на 245%, макаронні вироби – на 172%, цукор – на 193%, олія соняшникова – на 162%.

З початку року зросли ціни на основні види хліба. Причиною цьому став ріст закупівельних цін на зерно, борошно та енергетичної складової його виробництва.

Нині зерна продовольчої пшениці в області достатньо. На сьогодні в торгівлі відсутній ажіотаж на будь-які види продуктів, запевняє заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Лесьо. Як прокоментував посадовець, ціни на основні продукти харчування стабілізувалися. Так, до прикладу, середня ціна у супермаркетах Ужгорода за кілограм борошна пшеничного – 10 грн, макаронних виробів – 13грн., цукру – 17 грн., олію (1 л) – 21 грн., крупи гречаної – 24 грн., рису – 25 грн.
Також в обласному центрі планується проведення Великодньої ярмарки з продажу сільськогосподарської продукції за прийнятними цінами.

Управління інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА












Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: [email protected]
Розробка сайту: Victor Papp