Із квітня 2015 року на Закарпатті розпочнуться роботи із інвентаризації чорниці та брусниці у більшості районів області, а також зі встановлення науково обґрунтованих нормативів для використання заготівельниками цих ягід. Про це домовлено на робочій зустрічі директора Департаменту екології та природніх ресурсів ОДА Віталія Семаля, проректора УжНУ Мирослави Лендьел, декана біологічного факультету УжНУ Ярослави Гасинець, природоохоронців та науковців УжНУ.
Встановлення нормативів дозволить визначити, який обсяг чорниці та брусниці можна щорічно вилучати із природного середовища, аби після збору ягід залишалася здатність відновлення їх популяції. Вперше такі нормативи (а відповідно – і ліміти) будуть встановлені саме на ягоди чорниці та брусниці. До цього часу встановлювалися нормативні обсяги використання тільки пагонів цих дикоростучих рослин.
За словами Директора департаменту екології Віталія Семаля, ягоди чорниці та брусниці користуються величезним попитом серед закарпатських заготівельників. Така їх популярність пояснюється не тільки цінними харчовими властивостями. Чорниця бездоганна як природний компонент лікарських засобів, для виготовлення харчових барвників та фарб у промисловості. Тож встановлення нормативів для використання ягід дозволить поповнити бюджети районів, оскільки збір за спеціальне використання природних рослинних ресурсів місцевого значення зараховується у повному обсязі до відповідних місцевих бюджетів.
Проректор УжНУ Мирослава Лендьел зазначила, що будь-яке співробітництво із органами влади вітається, а особливо – у форматі науково- дослідних робіт.
Наразі сторони готують відповідний пакет документів для укладення угоди між департаментом екології та УжНУ, розробляють кошторис, визначають виконавців. А у найближчій перспективі заплановано комплексне вивчення рослинних ресурсів Закарпаття.
Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА