Огляд літніх фестивалів та інших туристичних заходів на Берегівщині.
8-26 липня — Туристичні дні у с. Боржава
Туристичні дні у с. Боржава відбуватимуться з18 по26 липня.
На заході плануються змагання з приготування страв просто неба. Окрім того у рамках свята відвідувачі матимуть можливість відвідати фестиваль «Готуємо Лечо по-угорськи».
25–26 липня — «Готуємо лечо по-угорськи»
Вперше на Берегівщині25–26 липня відбудеться етно-гастрономічний фестиваль «Готуємо лечо по-угорськи».
Ідея провести таке свято виникла не випадково, лечо вважається одним з найпопулярніших закарпатських страв. Практично не існує людини, яка не любить цю страву.
Всі необхідні інгредієнти дозрівають якраз до кінця липня, що і обумовило вибір дати.
Перший день фестивалю присвячений приготуванню угорської страви, а на другий день відбудеться змагання кулінарів під відкритим небом.
Організатори вірять, що любителям смачно поїсти новий фестиваль припаде до душі і він стане щорічним.
Фестиваль відбудеться у селі Боржава.
26липня — Фестиваль троянд
Етно – культурний фестиваль троянд відбудеться26 липня у селі Дийда Берегівського району.
Програма фестивалю буде насичена виступами музичних колективів та різноманітними конкурсами. Кухарі квіткового свята частуватимуть гостей угорськими народними стравами та кондитерськими виробами, які також прикрасять трояндами.
22серпня — молодіжний греко-католицький фестиваль на честь дня Святого Іштвана
Молодіжний греко-католицький фестиваль на честь дня Святого Іштвана пройде у селі Чома, на Берегівщині.
В Угорщині20 серпня — національнесвято — День святого Іштвана, на честь якого в містечку Дебрецені проходить квітковий карнавал.
У цей день вшановують першого короля Угорщини та її небесногопокровителя — святого Іштвана (Стефана)I. Святий Іштван став улюбленцем угорців, до нього вони зверталися з молитвою про захист своїх сімей, своєї країни. Тому день його пам'яті в Угорщині завжди користувався великою повагою. Та й тепер святкування Дня святого Іштвана в Угорщині не обходиться без урочистих ходів, парадів, виступів оркестрів, барвистих феєрверків.
Закарпатські угорці не залишилися осторонь традицій предків і по-своєму водзначаєть цей день вже на Закарпатті.
До слова, цього ж дня у селі Пийтерфолво на Виноградівщині проходитиме зустріч угорських реформаторських сімей Закарпаття.
29серпня — Фестиваль сливового леквару
Фестиваль сливового леквару у селі Геча цьогоріч пройде вже вдесяте. Близько сотні жителів Закарпаття у складі кількох команд позмагаються в приготуванні найкращого сливового леквару.
Леквар — це густе повидло або варення, аслива — головний плід Придунайської низини, де знаходиться село Геча. Сливу в Закарпатті використовуютьповсюдно — готують з неї леквар і сливовицю, начиняють нею традиційні гомбовці, калачі, вареники і вертуни. Для леквару береться виключно сорт «угорка» (Бистриця), плоди якого досягають розміру ківі і навіть персика.
Глядачі зможуть поспостерігати за підготовкою до варіння леквару, взяти участь у тривалому процесі вимішування варення, продегустувати страви з готовим лекваром: гомбовци, калачі, вареники, вертуни, млинці, слив'янку.
У кулінарній програмі сливового фестивалю в2015 році також передбачаються конкурси на краще приготування традиційних місцевихстрав — бограчу-гуляшу та юшки по-угорськи. На закуску організатори обіцяють танці до світанку.
Новини Берегівщини