Полиці супермаркетів та базарів щодня поповнюються свіжими порціями овочів і фруктів. Чи безпечно їх купувати? Отже, на ринках уже з’явилися перші весняні смаколики – черемша, молода капусточка, редиска, цибуля.
Продавці запевняють: усе натуральне та корисне. Проте спеціалісти ветеринарної служби, яка покликана перевіряти харчі на вміст небезпечних для людини речовин, не такі оптимістичні. Принаймні, кажуть, ситуація не катастрофічна, але змушує бути уважними. Так, як розповів директор Закарпатської регіональної лабораторії ветсанекспертизи Михайло Опаленик, упродовж останніх двох місяців на ринках області спеціалісти лабораторії перевірили понад 2350 кілограмів свіжої зеленини, з них забракували через підвищений вміст нітратів 267 кілограмів.
Зі слів директора лабораторії, в основному нітрати знаходять у ранній капусті, редисці та огірках. А ось помідори, як не дивно, на вміст небезпечних речовин не особливо «грішать». Найбільше небезпечної зеленини останнім часом виявляють на ринках у Чопі, Великому Березному, в Ужгороді – на ринку по вул. Краснодонців. Водночас експерти радять, як мінімізувати шкоду: петрушку, кріп, листя салату, огірки перед вживанням бажано вимочити в холодній воді протягом двох годин. І не забувайте: нітрати скупчуються біля качана капусти, на верхівках овочів.
Закарпатська правда