З давніх-давен у християнських сім’ях повелась традиція приготування у переддень Різдва 12 страв, які символізують 12 апостолів.
Уже зовсім трохи залишилось до найголовнішого свята ужгородських вірників східного обряду – Різдва Христового. З давніх-давен у християнських сім’ях повелась традиція приготування у переддень Різдва 12 страв, які символізують 12 апостолів.
З цієї нагоди сайт 0312.ua підрахував приблизну вартість різдвяного меню. До уваги взяті ціни на кожен окремий інгредієнт. Перелік страв, можливо, не на 100% співпадатиме із Вашим, однак щось корисне у цьому списку може взяти для себе кожен.
Кутя:
- 2 склянки пшениці
- 1 склянка маку
- 1 склянка горіхів
- 50 г родзинок
- 100 г меду
- 50 г чорного шоколаду
= 135.20 грн.
Узвар:
- 200 г сушених груш
- 200 г сушених яблук
- 100 г сушених слив
- 100 г сушених вишень
- 200 г меду
- 100 г ізюму
- 4 л води
= 40.00 грн.
Риба смажена
- Риба – 1 кг (хек)
- 100 г борошна
- 100 мл олії
= 68.66 грн.
Пісний борщ з грибами
- Свіжі шампіньйони (400 г)
- 2 буряки
- Цибулина
- Морквина
- 1 кг картоплі
- 100 г олії
- 2/3 склянки квашеної капусти
- 2 шт. часнику
- 150 г капусти
- Лавровий лист
= 61.00 грн.
Тушкована капуста з грибами
- 400 г шампіньйонів
- 100 г олії
- 2 цибулини
- Томатна паста
- 1 кг свіжої капусти
- Оцет (на смак)
- 50 г цукру
- 150 г муки
- Лавровий
= 44.80 грн.
Пісні голубці
- 11-12 шт. капустяного листя
- 0,5 кг картоплі
- 1 цибулина
- 1 морква
- Томатна паста
- Лавровий лист
- Зелень (на смак)
- 200 г олії
= 25.55 грн.
Салат із буряка і малосольного оселедця
- 300 г малосольного оселедця
- 2 буряки
- 1 цибулина
- 2 ст. л. олії
= 21.50 грн.
Пшоняна каша з грибами
- Крупа пшоняна
- 400 г грибів
- 1 цибулина
- Олія
- Лавровий лист
= 33.75
Салат із квашеної капусти, маринованих огірків і цибулі
- 500 г маринованих огірків
- 500 г маринованої капусти
- Цибулина
- Олія (на смак)
= 40.00 грн.
Гостра приправа із товченого часнику, чорного перцю, укропу, томатної пасти та олії.
- 2 шт. часнику
- Чорний перець
- Укроп
- Олія
= 20.00 грн.
Квасолеві млинці
- 400 г квасолі (у банці)
- 2 яйця
- 200 г батона
- Півсклянки води
- Спеції
= 26.60 грн.
Варена картопля, змащена часником з олією
- 1 кг картоплі
- 2 шт. часнику
- Олія (смак)
= 11.10 грн.
Підсумкова вартість різдвяного меню, враховуючи вартість інгредієнтів, які входять практично до кожної із страв (спеції, олія) складає 588.06 грн.
Аттіла Ерделі
uzhgorod.net.
{g}