До редакції
Zakarpattya.net надійшло кілька повідомлень про отруєння. Зокрема, в одній з ужгородських шкіл отруїлося четверо дітей, також отруїлася молода жінка (підозрює, що виноградом чи бананами), а в одному з сіл Іршавщини “скосило” більше десятка людей.
Починається пора свіжої городини та фруктів. Закарпаття — благодатний край, тож свіжі овочі й фрукти часто тут можна скуштувати раніше, ніж в інших регіонах України. Але в усіх дарах природи є нітрати — шкідливі для здоров’я речовини. Хоча насправді причиною отруєння є не нітрАти, а нітрИти, людям від цього ні тепліше, ні холодніше: потрапити до лікарні не хоче ніхто.
Чекаємо на офіційне підтвердження чи спростування отриманої нами інформації з інфекційної лікарні Ужгорода.
А тим часом журналісти поцікавились, як убезпечити себе та своїх близьких від шкідливого впливу цих речовин, бо через них можна заробити ряд захворювань, серед яких навіть онкологія:
купувати потрібно у строго відведених для цього місцях, де Вам на прохання нададуть документи, що засвідчують якість, а не на вулиці з землі;
капусту потрібно очищати від верхніх листків — у них накопичується найбільше нітратів;
овочі та фрукти необхідно ретельно мити під проточною водою;зелень і листя салата мийте розчином води з содою (і ст л соди на літр води);
огірки, моркву та деякі фрукти (їх можна розрізати навпіл) варто вимочити у холодній воді протягом 30 хвилин.
Будьте обережні та їжте смачно й корисно!