Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття залишилось без тербатальйону

24 листопада 2014 р., 09:31

Більшість закарпатських військових самі попросились на Схід і тепер захищають кордони у складі 128 бригади. А з тими, хто залишився поки вирішують, що робити

Цього літа однією з головних тем у нашому краї стала мобілізація та формування батальйону територіальної оборони. Купа скандалів, зустрічі в обласній раді та адміністрації з самими військовими та членами їхніх родин, розмови про небажання служити, пиятику на полігоні в Оріховиці тощо.

Як відомо, тодішній голова ОДА Валерій Лунченко домігся від військового керівництва залишити батальйон у області, в той час як переважна більшість тербатальйонів в інших регіонах були направлені в зону проведення антитерористичної операції на сході України. Виявляється, нині як такого батальйону територіальної оборони немає, він став частиною 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади й велика частина тих військових, що були мобілізовані до батальйону, відбули до зони АТО й несуть там службу.

Читайте також: Васильцюн попросив владу Мукачева продемонструвати дієву турботу (ЗВЕРНЕННЯ)

Про це «Закарпатку» поінформував заступник Закарпатського обласного військового комісара по роботі з особовим складом підполковник Петро Марко.

«На сьогодні батальйон територіальної оборони передали в склад 128-ї бригади. Його частина виконує завдання в зоні АТО, інші передислоковані в інший регіон України з метою підготовки виконання завдань, – каже підполковник П. Марко. – Тобто на сьогоднішній день у нашій області батальйону територіальної оборони немає. Є певна кількість осіб, які з різних причин туди не вибули. Вони знаходяться в розпорядженні командувача оперативного командування «Північ», яке вирішуватиме, що з ними робити далі».

Читайте також: "Все нормально, без подій, поки тримаємось" - бійці 128 бригади з Дебальцева (ВІДЕО)

Зокрема частина військових уже незабаром може опинитися в складі двох інженерно-дорожніх батальйонів, що формуються в області й будуть дислокуватися в Мукачеві.

Нині багатьох цікавить питання відновлення призову та, можливо, нової хвилі мобілізації. Щодо останнього, то такою інформацією в обласному комісаріаті не володіють, а от стосовно призову, то його можуть провести й узимку, якщо в тому виникне потреба та буде відповідний наказ командування. Зокрема Петро Марко розповів нам таке:

– На сьогодні військкомати області проводять медичний огляд тих осіб, яких могли б призвати на строкову військову службу. До цього підготовка йде. Але планового завдання на відправку у військові частини немає. Хто отримує повістку у військовий комісаріат, проходить медичну комісію для визначення придатності чи непридатності за станом здоров’я до проходження служби.

– Але чи буде той призов? Коли його чекати?

– Коли отримаємо завдання на призов, тоді ті особи, що пройшли медичну комісію й придатні до служби, отримають повістку для прибуття у військові комісаріати для відправки до військових частин. Якщо раніше були визначені терміни призову квітень – травень, жовтень – листопад, то за нинішніх умов це можуть бути й інші місяці, – пояснив П. Марко.

Віктор ЛАЗОРИК, "Закарпатська правда"

P.S. Під час формування батальйону територіальної оброни ми чули про чималу кількість скарг мобілізованих, зокрема щодо неправомірності їх мобілізації, лунали заяви про десятки заяв у військову прокуратуру. З відповідним запитом ми звернулися до військової прокуратури із запитом і наступного тижня поінформуємо вас про ситуацію із порушеннями під час проведення мобілізації в області.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp