Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Нічого особистого, це бізнес: у Мукачеві закривають дитячий центр, бо він … не приносить прибутку

14 січня 2015 р., 20:03

Міськрада Мукачева завтра може вляпатися в гучний скандал

Депутати Мукачівської міськради хочуть закрити Мукачівський еколого-натуралістичний центр і ще два «нерентабельні» заклади, зокрема і Станцію юних техніків. Таке рішення може бути прийняте завтра під час засідання сесії міської ради міста над Латорицею.

Як повідомила директор закладу Тетяна Кіш, депутати мотивують своє рішення нерентабельністю центру.

Між тим варто відмітити, що наразі тут працює 21 людина, а Мукачівська міськрада сплачує лише заробітну плату та вартість енергоносіїв. На рік сума виходить не надто велика — 850 тисяч гривень. Все інше центр отримує від особистих зв'язків.

Разом з Мукачівським еколого-натуралістичний центром хочуть закрити ще два заклади, зокрема і Станцію Юних техніків.

Як розповіла Тетяна Кіш, закриття її центру виллється у звільнення 21 людини, не кажучи вже про культурні втрати. Бо ж наразі у екоцентрі діє 37 гуртків, які відвідують 712 учнів. Окрім того потрібно буде кудись подіти тварин з міні-зоопарку. Директор переживає і за долю унікального дендрологічного парку, який центр відновив власними силами.

“Можна скоротити видатки на 90, 70, 50 %, але не закривати центр! Як навчальний заклад взагалі може бути прибутковим чи рентабельним? Вільних приміщень. Аби здавати у оренду в нас нема. Землі теж нема, та й це була б підсудна справа. Взагалі законних способів заробити на себе у нас немає”, - з жалем констатує Т.Кіш.

Власне, за останні 57 років це вже четверта спроба закрити заклад. Остання була у 2003 році і не увінчалася успіхом. От і виходить, що навіть такі освітні заклади відправляють на пенсію, у зв’язку з відсутністю фінансування, не дивлячись на внесок учнівського колективу для розвитку та екологічного виховання підростаючого покоління м. Мукачева.

А між тим дендропарк Мукачівського еколого-натуралістичного центру відомий своєю унікальною колекцією, яка нараховує близько 200 видів рослин, більшість з яких - цінні інтродуценти та зникаючі рослини. За останні роки цей освітній заклад став відомий науковцям з Франції, В’єтнама, Бразилії, США та ряду інших країн.

Невже влада міста Мукачева не в змозі знайти кошти, та інвестувати власне майбутнє та в майбутнє власних дітей? Завтра, 15 січня 2015 року о 10:00 на сесії міської ради м. Мукачева це вирішиться остаточно.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp