Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Був фіксованим – став єдиним

17 лютого 2015 р., 17:13

Податкове законодавство в Україні реформується: щось трансформується, щось скорочується, а щось взагалі ліквідовується

Не оминула реформа й фіксований сільськогосподарський податок, – він перейшов до спрощеної системи оподаткування і став однією з груп «єдинників».

Зокрема, до платників єдиного податку четвертої групи увійшли сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий рік дорівнює або перевищує 75%.

Об'єктом оподаткування для цих платників визначена площа ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень або внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ, що перебуває у їхній власності або надана їм у користування, у тому числі на умовах оренди, а базою оподаткування – нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь, а для земель водного фонду нормативна грошова оцінка ріллі в області, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного за станом на 1 січня базового податкового року.

Сільськогосподарські підприємства повинні звернутися до територіальних органів Держземагенства України за місцем знаходження земельних ділянок і отримати інформацію про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, які використовуються ними у сільськогосподарському виробництві.Підставою для нарахування єдиного податку платникам четвертої групи є дані державного земельного кадастру та/або дані з державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Платники єдиного податку 4 групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік. Разом з податковою декларацією для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подається розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва та відомості (довідка) про наявність земельних ділянок, у яких зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та \або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної ділянки.

Протягом І кварталу 2015 року передбачається затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку 4 групи. До затвердження форми податкової звітності сільськогосподарським товаровиробникам пропонується задекларувати податкові зобов’язання на 2015 рік за формою, затвердженою наказом від 30 грудня 2013 року №864.

У зв’язку з тим, що форма податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку передбачає щомісячні нарахування, пропонуємо платникам податку протягом першого кварталу сплачувати нараховані суми у терміни, передбачені для сплати фіксованого сільськогосподарського податку.

Після затвердження форми звітності та визначення порядку формування відповідного реєстру суб’єкти господарювання матимуть право на отримання витягу з реєстру. Протягом перехідного періоду за заявою суб’єктів господарювання для підтвердження статусу платника єдиного податку 4 групи надаватимуть довідки довільної форми.
Відділ комунікацій Головного управлінняДФС у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp