Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Україна повинна виплатити Росії більше, ніж витратить на оборону країни у 2015 році

23 лютого 2015 р., 17:28

Уряд повинен шукати позабюджетні джерела фінансування української армії

У 2015 р. Україна повинна виплатити Росії $ 3 млрд заборгованості, яка була залучена попереднім режимом за єврооблігаціями. За закладеним у бюджет обмінним курсом (21,7 грн/$ - ред.) ця сума перевищує витрати України на армію і Національну гвардію.

Про це в статті ZN.UA пишуть Андрій Кириленко з Массачусетського інституту технологій і Тетяна Тищук з Інституту економіки та прогнозування НАН України.

"Це ще раз вказує на низький рівень витрат на оборону та необхідність пошуку владою додаткових коштів на фінансування оборони з позабюджетних джерел" - зазначають вони.

Як відзначають експерти, в оновленому державному бюджеті в категорії "оборона і безпека" запропоновано 82 млрд грн витрат. За заложеному в змінах курсу (21,7 грн/$ - ред.), - це близько $ 3,8 млрд, або $ 10,4 млн на день. І це не тільки на війну, але й на оборону і безпеку країни в цілому: армію, Національну гвардію, прикордонників, міліцію.

У цілому загальний обсяг фінансування оборони становить 90 млрд грн, або 4,9% ВВП, прогнозованого в 2015 році. Однак Україні було б доцільно витрачати на оборону близько 7% ВВП. Це вимагає майже 57 млрд грн, або $ 2,6 млрд, додаткових асигнувань.

"Знайти" ці необхідні кошти можна, створивши позабюджетний фонд, який може забезпечити додаткове фінансування оборони. Джерела його фінансування можуть формуватися за рахунок емісії оборонних облігацій, залучення фінансових і нефінансових внесків від приватних і офіційних донорів всередині країни та з усього світу. Цей фонд має створюватися на обмежений часовий період, бути прозорим, контролюватися колегією радників, які є відомими людьми, і волонтерами, дотримуватися жорсткі антикорупційні правила і процедури" - зазначають Кириленко і Тищук.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp