Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатську молодь закликають вчитися на перспективних спеціальностях лісогосподарської галузі

16 квітня 2015 р., 22:00

Така тема порушувалася на одному із засідань Ужгородського прес-клубу

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якої стала підготовка кадрів для деревообробки, меблярства та лісового господарства та підходи, які пропонує Національний лісотехнічний університет України. Попри те, що на Закарпатті однією з головних галузей є лісове господарство та деревообробка, підприємствам бракує кваліфікованих працівників з вищою освітою.


 

Олексій Пристая, проректор Національного лісотехнічного університету України (НЛТУ) розповів, що у деревообробній галузі України відбувся значний спад виробництва. Зокрема, у порівнянні з Польщею, з якою наша держава має однаковий потенціал, Україна виготовляє товарної продукції меблів на 500 млн.євро і має 1800 підприємств меблевої галузі. 

Водночас Польща тільки експортує меблевої продукції на 12 млрд. євро і має 23,5 тисяч підприємств. «Два аспекти впливають на покращення ситуації: це виробничі потужності та кадри. Збут при цьому з’являється автоматично, - каже Олексій Пристая. – Наш виш пропонує вирішити питання кадрового забезпечення. На сьогодні студенти не мають мотивації навчатися і йти працювати за спеціальністю. З 4,5 тис. студентів (згідно з опитуванням) не більше, як 30% готові працювати у галузі за спеціальністю, більше 50% не бачить своє майбутнє у роботі за фахом. Ми навчаємо потенційних невдах, бо вони, маючи вищу освіту, повинні будуть здобувати заробіток не там, де хотіли. Тому ми поставили собі за мету віднайти спосіб, щоб зацікавити абітурієнтів та студентів: укладаємо тристоронні договори про підготовку фахівців між Абітурієнтом, Роботодавцем і Університетом, а також готуємо екскурсії на профільні підприємства області. 

17 квітня відбудеться така екскурсія на провідні підприємства Мукачева: «ЕНО меблі ЛТД" та лижну фабрик "Фішер". 

Буде можливість ознайомитися з повним циклом виробництва, водночас відбудеться ярмарок кар’єри, можна буде зразу запросити потенційних випускників роботу і укласти договори для навчання. Треба готувати спеціалістів у тих місцях, де вони живуть. На це орієнтується і європейська система освіти. Зараз ми написали листи у кожну школу, з повідомленням, що наш університет дає можливість безкоштовно пройти підготовчі курси і додати 10 балів до ЗНО для тих абітурієнтів, які вступають з мотивацією. І щоб вони йшли на ті спеціальності, які є найбільш перспективними для Закарпаття. Це стосується 5-ти спеціальностей НЛТУ: лісове господарство, вирощування лісу, технологія деревообробки, механіки, лісові інженери».

Михайло Липчей, начальник Управління лісового і мисливського господарства Закарпатської області зауважив, що чимало молоді з відповідним фахом працює і в управлінні. «Щодо лісового господарства, то у нас ступенева освіта. Робітничі професії (лісник, єгер) готують у Міжгір’ї, далі є можливість вчитися у Закарпатському лісотехнічному коледжі, продовжити освіту у Національному лісотехнічному університеті України. У структурі обласного управління діє також 37 шкільних лісництв. Є проблемні питання проходження практики. Необхідно, щоб студенти реально проходили виробничу, технологічну практику», - додав Михайло Липчей.

Леся Масляник, директор ужгородської філії ЕНО Меблі Лтд розповіла, що цього року підприємство відзначатиме 20-річчя з дати заснування. «Наша фірма займається виготовленням меблів, основний споживач -- ІКЕА. Робота здійснюється від лісозаготівлі, до повного виготовлення та реалізації меблів. У 2005 році ми отримали свою ліцензію держзразку з підготовки лісорубів, трактористів та верстальників. У даний момент є зміни і використанні деревини у виробництві у Європі: якщо раніше меблі були клеєні, то зараз переходять на масив, відповідно робітників перекваліфіковуємо на виробництво таких меблів. Співпрацює з НЛТУ, будемо брати на практику студентів», - розповіла Леся Масляник.

Василь Пригара, директор Департаменту житлово - комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА зауважив, що професійна орієнтація добре спрацьовує у виборі професії. Тому треба активно взятися за цей напрямок.

Олексій Пристая також додав, що в НТЛТУ запровадили новації щодо підходів у навчанні. На рівні 5-6 курсу студенти проходитимуть глибоку спеціалізацію і знатимуть все до найдрібніших деталей свого фаху. На сьогодні студенти НЛТУ також стажуються у Швеції, Швейцарії, Польщі, Німеччині. Укладені угоди з університетом у Туреччині.

Повідомили в Ужгородському прес-клубі

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp