Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

150 унікальних фотознімків часів Другої світової війни (Фото)

8 травня 2015 р., 19:25

Автор фото - учасник визволення Закарпаття

7 травня 2015 року у замковій галереї відкрилася фотовиставка «Війна – очима фронтового фотографа» (автор ідеї – завідувач відділу А. Волошина та новітньої історії Іван Орос). Тут представлені фотознімки фотокора 4-го Українського фронту Франциска Івановича Сем'яннікова (30 серпня 1914–4 червня 1986).

У 2015 році відзначається 70-річчя закінчення Другої світової війни та перемоги над нацизмом і фашизмом.

У 1984 році Закарпатський краєзнавчий музей придбав фотокореспондента газети 4-го Українського фронту «Сталинское знамя» Франциска Івановича Сем'яннікова понад 150 оригінальних фотознімків часів Другої світової війни, що стосуються періоду визволення Закарпаття та перших місяців після возз’єднання краю з Україною.

{g}

Автор фотознімків – учасник визволення Закарпаття в жовтні 1944 року. Він – безпосередній свідок відзнятих подій, бойових операцій під час подолання Карпатських хребтів і перевалів, просування армії містами і селами краю. Крім подій на фронті війни, він подає життя і побут воїнів, короткі хвилини перепочинку та дозвілля.

Автор залишив нам історичні знімки спорудження і відлиття монументів полеглим воїнам на Пагорбі Слави в Ужгороді та містах Берегово і Свалява. Пропоновані світлини демонструються вперше.

Довідково: Сем'янніков Франциск Іванович народився в серпні 1914 року в селі Калла на Дону Ростовської області (Росія). До 10 років навчався і проживав на Кубані. В 1939 році закінчив Інститут кінематографії в Москві. До початку війни працював кінооператором на кіностудіях «Білорусьфільм» та «Грузіяфільм». Усі роки війни перебував на фронті. Влітку 1944 року був призначений фотокореспондентом газети політуправління 4-го Українського фронту «Сталинское знамя», лейтенант у відставці.Після війни був кінооператором на кіностудіях ім. Довженка та «Центрнаучфильм», член Спілки кінематографістів СРСР. Знімав художні кінофільми «Загибель ескадри», «Ярость», «З днем народження», «Гуцульські закарпатські танці». Автор багатьох науково-популярних фільмів.

Нагороджений багатьма бойовими і трудовими орденами і медалями. Помер у 1986 р. у Києві.

Закарпатський краєзнавчий музей

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp