Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Українці обирають Закарпаття

1 червня 2015 р., 18:23

Хоч такий вибір і вимушений, через критичну економічну ситуацію, але у Карпатах є де відпочити

Лише кожен другий українець, який звик відпочивати за кордоном, цього року зможе дозволити собі іноземний курорт, вважають туристичні оператори. Навіть те, що турецькі та єгипетські готелі пропонують непогані знижки, не рятує ситуації. Адже з нинішнім курсом гривні навіть бюджетні тури по 400-500 доларів для пересічного українця — купа грошей. Відповідно до опитування, що провів “Високий Замок”, 72,5% людей взагалі не планують їхати кудись у відпустку, бо бракує грошей. 12,36% опитаних планують провести відпустку у Карпатах чи на Закарпатті. Попри дорожнечу закордонного пляжного відпочинку, українські морські курорти особливо популярними не стали. За кордоном на морі планують відпочивати 6,94%, в Україні — 4,72%. Ще 3,47% респондентів планують подорожувати Європою.

«Ситуація з виїзним туризмом – складна. Особливо впав той прошарок туристів, який раніше бронював найдешевші тури. Середній прошарок бронює тури, але шукає оптимальні варіанти. Наприклад, щоб діти відпочивали безкоштовно, чи хочуть 10 днів замість 14. Тобто намагаються заощадити, – каже директор туристичної компанії “Трайдент” Ірина Мала. – Кількість чартерів зі Львова суттєво зменшилась. Якщо говорити про Туреччину, то чартерів стало у кілька разів менше, ніж торік. У Грецію є вильоти лише у Халкідіки, тоді як торік були ще й на острови. Через скорочення кількості рейсів очікувати на гарячі тури не варто. З червня має бути рейс у Чорногорію, Хорватію, Туніс, на Кіпр”.

“Ми три роки поспіль їздили в Болгарію на два-три тижні. Цього року не поїдемо. Пішли в турфірму — нам порахували, що за два тижні маємо заплатити 24 тисячі гривень. І це з власним доїздом. Сама “зелена карта” для машини тепер потягне майже 1000 гривень, плюс пальне. Але ж і з собою треба мати хоча б 500 доларів на сім’ю, – каже Назар Фітьо. – Зараз вирішуємо, чи їхати в Херсон на море, чи обмежитись Карпатами. Як на мене, то наші готелі ставлять неадекватні ціни. Наприклад, номер у пансіонаті совкового типу коштує 500-800 гривень. І це одні з найдешевших пропозицій, які ми знайшли. Є готелі, які хочуть тисячу і більше за номер тільки зі сніданком, - а там ні басейну, ні нормальної території, де би дитина бавилась”.

З втратою Криму кількість туристів на чорноморських курортах Херсонської, Миколаївської та Одеської областей дещо збільшилась. Однак справжній прорив стався у Карпатах та на Закарпатті. Їдуть сюди люди з усієї­ країни, навіть з тих областей, яким ближче до тієї ж Одеси чи Миколаєва.

“Уже минулого року літній сезон у Карпатах був навіть вдаліший, ніж зимовий. Добре запов­нені навіть готелі та приватні садиби Славського, не кажучи вже про Буковель. Власники підлаштовуються під потреби “літніх” туристів — встановлюють батути, тенісні корти, басейни. Інфраструктура розвивається. Однак, якщо усі, хто їхав раніше за кордон, поїдуть в гори — місць не вистачить. Особливо якщо говорити про готелі, – розповідає менеджер компанії “Унікальна Україна” Катерина Лис. – Щодо цін на відпочинок в Украї­ні, то вони порівняно з минулим роком зросли на 10-15%. Деякі готелі чи садиби не підняли цін на проживання, але подорожчало харчування. Це пов’язано зі зростанням цін на продукти. Подорожчали і ті тури, у яких передбачені тривалі переїзди”.

У приватному секторі деякі власники прив’язують цін до долара, а тому порівняно з минулим роком вони зросли вдвічі. Ще один аргумент власників — зростання цін на комунальні послуги. “Ми щороку відпочиваємо у Східниці, оскільки дитина має проблеми з нирками. Винаймаємо житло в одного і того ж власника. Торік платили 250 гривень за добу. Цього року хотів 500, але сторгувались до 400 як постійні клієнти”, - розповіла львів’янка Мар’яна Кулеша.

А де ви відпочиватимете цього літа?

Яна Шемякіна, олімпійська чемпіонка з фехтування

Над цим питанням зараз думаю не лише я, а всі мої знайомі. У Крим не поїдеш. Торік була в Одесі, але навряд чи знову туди поїду, — не сподобалось. Можливо, я просто вибрала невдалий період для відпустки в Одесі — це був вересень. Може, все ж поїду за кордон. Мені подобається Греція. Хотіла б поїхати на острів Кріт.

Петро Радковець, історик, екскурсовод

Минулого року провів відпустку, мандруючи Європою. Було дуже гарно. Цьогоріч плануємо відпочити в Україні. Можливо, поїдемо в Східницю чи на Закарпаття. Море не дуже люблю, бо не можу цілу відпустку лежати догори пузом. Зате Карпати мені близькі, добре їх знаю. Колись з дружиною мали весільну подорож Карпатами — за вісім днів пройшли пішки 160 кілометрів. Колись зай­мався пішим туризмом. Тому зараз хочеться якогось зеленого карпатського відпочинку. Звичайно, треба їздити за кордон, пізнавати світ, але і про своє забувати не варто. У нас є прекрасні місця для відпочинку.

Лідія Котеляк, екс-депутат Верховної Ради

Цього літа відпочити не вийде, оскільки йде підготовка до виборів місцевої влади. Хіба що зможемо на кілька днів вибратись у Карпати. Раніше влітку традиційно їздили в Крим. На жаль, тепер це неможливо, адже їхати у відпустку туди – означає підтримувати агресора. З відпочинком за кордоном якось не складалось – то була робота у Верховній Раді, то Майдан... Востаннє відпочивала за кордоном років п’ять тому – у Туреччині.

Віктор ПАВЛІК, співак

На жаль, цього року відпочинок не планує­мо. Якщо вдасться, то на початку серпня традиційно на тиждень махнемо в Туреччину. Дружина та молодший син Паша люблять там відпочивати. На Закарпаття не поїдемо, бо зараз щомісяця тут по три-чотири дні.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp