Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Янукович без звання: що забрали в екс-президента

18 червня 2015 р., 15:40

18 червня набув чинності закон про позбавлення Віктора Януковича звання президента України.

Документ ухвалили ще в лютому з подачі лідера Радикальної партії Олега Ляшка та "Батьківщини" Юлії Тимошенко, проте президент підписав його тільки в червні.

Закон підтримали практично всі фракції парламенту, у тому числі частина фракції "Опозиційний блок", до якої входять більшість колишніх соратників Віктора Януковича по Партії регіонів.

Опитані ВВС Україна юристи сумніваються у конституційності задіяної парламентом процедури позбавлення колишнього президента звання, але погоджуються, що відсьогодні Віктор Янукович його більше не має.

Верховна Рада відсторонила Віктора Януковича з посади президента 22 лютого 2014 року. Наразі він проживає в Росії.

Довічні президенти

Конституція України передбачає, що всі колишні голови держав зберігають за собою звання президента довічно.

Єдина підстава для позбавлення цього звання – усунення з посади у порядку імпічменту, що передбачається статтею 105 Конституції.

Окрім формального звання та статусу, колишні президенти також мали низку матеріальних пільг, зокрема державну охорону, медичне забезпечення, проживання на державних дачах й деякі інші фінансові вигоди.

Загалом статус і пільги колишніх президентів України прописані у 18 підзаконних актах, частина з яких досі секретна.

Щоправда минулого року Кабінет Міністрів відмінив для колишніх президентів право безплатно користуватись державними автомобілями, медичним забезпеченням у відомчих клініках та можливість жити на державній дачі.

Жодного імунітету від кримінального переслідування колишні президенти не мають і втрачають недоторканність з моменту залишення посади.

Загалом в Україні колишніми президентами є чотири людини: перший президент Леонід Кравчук, другий – Леонід Кучма, третій – Віктор Ющенко та четвертий – Віктор Янукович.

Чи мали право?

Позбавлення Віктора Януковича звання президента ініціював Олег Ляшко, проте це рішення підтримали представники всіх фракцій.

За це рішення проголосували 12 депутатів від "Опозиційного блоку", які раніше були соратниками Януковича у Партії регіонів.

Це ж рішення підтримав один з колишніх очільників Партії регіонів та колишній віце-прем’єр-міністр в уряді Миколи Азарова Олександр Вілкул.

Президент Петро Порошенко чотири місяці думав над підписанням цього закону.

І було про що, адже опитані ВВС Україна юристи-конституціоналісти скептично оцінили конституційність позбавлення Віктора Януковича звання президента.

Про те, що проект закону "не узгоджується з нормами Конституції" написано у висновку головного науко-експертного управління парламенту.

"Конституція передбачає, що президент зберігає звання пожиттєво, окрім як усунення його в порядку імпічменту. Ухвалення цього закону є юридично нікчемним актом. Верховна Рада має базувати рішення на Конституції, а такої процедури немає", - заявив ВВС Україна один зі співавторів Конституції Віктор Мусіяка.

За його словами, рішення про усунення Януковича було виправданим, адже він втік з країни.

"Але вже через рік позбавляти його звання президента - це недолуго. В цьому випадку політики просто себе прорекламували", - вважає Мусіяка.

Суддя Конституційного суду у відставці Микола Козюбра у розмові з ВВС Українаприпустив, що теоретично можна обґрунтувати конституційність ухвалення цього закону, але зробити це складно.

Політичне рішення

"Ухвалення такого закону – це швидше політичне рішення, а не юридичне. Не думаю, що Петро Порошенко міг собі дозволити не підписати такий закон. Політично це було нереально", - заявив ВВС Україна Микола Козюбра.

Він також наполягає, що позбавляти звання президента можна тільки шляхом імпічменту, але "зараз його проводити вже було б абсурдно".

"Не думаю, що варто було ухвалювати такий закон, але позбавляти Януковича звання президента потрібно було. В будь-якому разі, закон набув чинності й Віктор Янукович вже не має звання президента", - додав Козюбра.

Віктор Мусіяка також погоджується, що, попри все, у Віктора Януковича вже немає звання президента, але його і далі можна вважати четвертим президентом України.

"Закон чинний, але це не значить, що президента не було й його "вирубають". Він вважається четвертим президентом, а Петро Порошенко - п’ятим", - вважає Віктор Мусіяка.

Член парламенту Остап Семерак у 2014 році працював міністром Кабінету Міністрів і займався скасуванням пільг для колишніх чиновників, включно з президентами.

"Колишні президенти зберегли обов’язкову державну охорону та деякі інші матеріальні блага. Але головна мета закону – не позбавлення матеріальних пільг. У першу чергу ми хотіли позбавити його політичного статусу, адже це дивно виглядало, що він досі мав право на це звання", - розповів ВВС Україна Остап Семерак.

При цьому він зауважив, що всі пільги, які ще мають екс-президенти, із сьогоднішнього дня Віктор Янукович втратив.

У розмові з ВВС України юристи допустили, що Віктор Янукович може оскаржити конституційність закону про позбавлення його статусу президента у суді.

 ВВС Україна



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp