Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Горяни хочуть, аби були враховані особливості їх життя

17 липня 2015 р., 08:41

Про це йшлося на засіданні Офісу реформ

Горяни просять врахувати особливості їх життя 15 липня експерти Офісу реформ зустрілися із робочою групою, уповноваженими представниками місцевого самоврядування та їх асоціацій Міжгірщини. Ця зустріч стала черговою – у низці консультацій, в яких Офіс бере участь на виконання Розпорядження заступника голови ОДА. 

Нагадаємо, ним головам РДА надається право провести з уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, а також суб’єктами господарювання та їх громадськими організаціями, підсумкові (додаткові) консультації з питань формування обґрунтованих пропозицій до проекту Перспективного плану формування територіальних громад та надання, за їх підсумками протоколів до обласній адміністрації та Офісу реформ у Закарпатській області. Слід зауважити, що окрім тих, кого Розпорядження визначає головними учасниками таких консультацій, у зустрічі на Міжгірщині взяло участь і керівництво районної ради. Загалом же, розмова вийшла конструктивною. 

Перш за все, завдяки усвідомленню її учасниками невідворотності і суті реформ та об’єднання територіальних громад як ключової їх складової. Отож, місцеві громади виявляють готовність до утворення близько 10 об’єднань на території району. У кількості, за словами директора Офісу реформ Закарпаття Івана Дем’янчука, відображається, власне, бажання самих громад. До слова, самі їх лідери, присутні на зустрічі, не виключають можливість наступного укрупнення тих об’єднань, які пропонуються сьогодні. У чому всі активісти Міжгірщині одностайні, так це – у прагненні донести до законодавців і управлінців необхідність врахування гірського статусу району. Мова іде, звичайно, не про пільги, надані місцевому населенню, яке живе в умовах високогір’я, а тих географічних особливостях, які визначають специфіку сполучення між населеними пунктами, тощо. 

Окрема розмова стосується Тереблянської долини. Тут історично, майже поруч, функціонують два рівно потужні населені пункти: Синевир та Колочава. Їх представники наполягають про об’єднання двох громад навколо кожного із цих перспективних центрів. У відповідь на це Іван Дем’янчук черговий раз наголосив: «Перспективний план не догма! Це лише модель, яка технічно відповідає вимогам Методики. Звичайно, для того, щоб не ускладнювати процедуру реального об’єднання в майбутньому, варто вже на стадії його підготовки продумати можливі варіанти. Але ж всі ми розуміємо, що проаналізувати усі перспективи майбутньої спроможності нереально, тому на наступних етапах реформи буде зрозуміло, які об’єднання відбудуться по факту, в якій конфігурації і які з них стануть дійсно спроможними». 

Офіс реформ у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp