Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Над Закарпаттям нависла серйозна проблема

26 липня 2015 р., 18:51

Засуха тут уже не тільки влітку

Температурний стрес негативно впливає не тільки на самопочуття людей, але й на природу. Багато хто з мешканців краю нарікає на те, що в домашніх колодязях зникає вода, навіть пересихають лісові струмки, паде рівень води у річках, гине риба.

– У колодязі зовсім немає води, – каже для редакції новин «Карпатського об’єктива» пані Галина з Крайникова, – Ні помитися не можна, ні їсти зварити, не кажу вже про те, аби полити город.

На жаль, у краї, який має найбільший гідропотенціал в Україні, така ситуація спостерігається вже далеко не перший рік. При чому, не тільки влітку. Від подібних засух селяни страждають деколи навіть восени та весною.

– Нестача води – серйозна проблема, У нас же корова є в господарстві. Вона випиває небагато-немало – бідон-півтора рідини. Свиням варити — знову необхідна вода, – скаржиться пан Василь із Олександрівки, де проблема з питною водою найгостріша на Хустщині.

Інші ж краяни стверджують, що засуха нищить урожай.

– Найбільше постраждала кукурудза. Вона хоч і вважається теплолюбною культурою, але любов рослини до тепла теж обмежена. Коли на термометрі 38 градусів тепла у тіні, «стручки» не мають можливості розвиватися взагалі. Крім того, «пригнічення» зернових відбувається не тільки через високу температуру повітря, але й із-а того, що ґрунт занадто прогрівся, – стверджує Володимир Тимко з Липовця. – Врятувати господарські культури можна тільки поливом.

– На малині навіть листя висохло, наче в жовтні. Кущі смородини взагалі не родять, ще й троянди в’януть, – ділиться думками Олена Ковач із Хуста.

Утім у багатьох селах городники вже викопують картоплю, моркву, цибулю та часник. Садівники ж інтенсивно збирають врожаї фруктів. У цьому році раніше дозріли персики, абрикоси, ранні яблука та груші. А от бджолярі переконані, що із-за спеки меду цьогоріч буде мало, бо сохнуть квіткові рослини. А це, у свою чергу, скоріш за все незабаром позначиться на ціні «золотого продукту сонця».


Еколог 26.07.2015 19:24 IP: 135.147.136.78
Треба добре думати коли масово рубають лiс, i якi наслiдки можуть бути. Заборонити вирубку лiсу.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp