Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Липень та серпень на Закарпатті видалися найбільш засушливими з 1946 року

5 вересня 2015 р., 11:56

Саме з цього року закарпатські синоптики ведуть спостереження.

В третій декаді серпня продовжувався негативний вплив на с/г культури повітряно-грунтової засухи в низині та передгір’ї. Окремі дощі та незначне зниження температурного режиму викликало деяке пом’якшення засушливих явищ, та дощі носили зливовий та локальний характер, тому не були єфективними для насичення грунту вологою.

Гідротермічний коефіцієнт (ГТК) Селянінова (оцінка ступеню засушливості) за період липень-серпень становив 0,3, що класифікується як сувора засуха (середній показник ГТК липень-серпень з 1985 по 2005 р.р – 1,2). Період липень-серпень 2015 року був найбільш засушливим за всі роки спостережень (1946-2015 р.р).

На кінець серпня в низинних районах області на площах, призначених під сівбу озимих культур тривала ґрунтова посуха. Станом на 28 серпня запаси продуктивної вологи на площах під посів озимини складали в орному шарі ґрунту в низинних районах області 5 мм, в передгірних – 15 мм, що є недостатніми. Під виноградом в низині в метровому шарі ґрунту продуктивна волога була зовсім відсутня. Зменшились запаси вологи і в гірських районах і на кінець серпня під картоплею та конюшиною в шарі 0-50 см містилось 18-27 мм продуктивної вологи.

Гідрометцентр Закарпаття

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp