Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вхід до школи – через термінал?

23 серпня 2015 р., 18:35

З 1 вересня запроваджують нові правила входу до навчального закладу і виходу з нього

Трохи більше ніж тиждень лишається до початку нового навчального року. Яким він буде, допоки не відомо, однак і учням, і батькам потрібно бути готовими до будь-яких нововведень. Про одне з них, що вже частково охоплюватиме ужгородські школи, – у матеріалі.

До редакції газети «Ужгород» звернулася стурбована мама другокласника, який навчається в СНВК «Пролісок». За її словами, там з 1 вересня запроваджують нові правила входу до навчального закладу і виходу з нього – діятиме система особистої реєстрації за допомогою введення власної банківської картки в термінал біля поста охорони (на фото).

«Нам зателефонували з батьківського комітету і сказали, що потрібно піти до банку й оформити картку. Ми з чоловіком, через глибокі релігійні переконання, категорично проти, аби привчати дитину вже змалку до користування картками – нічого доброго з цього не буде. Це наша особиста думка, і ми маємо на неї право. Тим більше, що ми радилися з кількома священиками – всі підтримують нашу позицію. Я запитала класного керівника, чи можна, щоб син відвідував школу за старою схемою. Поспілкувавшись із директоркою, вчителька повідомила, що запроваджувана схема діятиме для всіх дітей. Мене ця ситуація дуже обурює, але більшість батьків, навіть серед наших знайомих, живуть за принципом: як робить більшість – так буду і я. Тому, думаю, нас ніхто не підтримає і ми змушені будемо забрати дитину з цього закладу, хоча дуже задоволені якістю освіти в ньому», – з розпачем каже жінка.

Аби з’ясувати, в чому ж річ і, власне, для чого потрібне це нововведення, ми найперше звернулися до директора СНВК «Пролісок» Тетяни Різак. Вона повідомила, що потреба в такому рішенні виникла наприкінці минулого навчального року, коли у школах ввели обов’язкові сніданки для школярів.


«Учні приходять на навчання на 8:30, відтак спеціальний працівник має обійти всі класи для того, аби знати, на яку кількість дітей готувати сніданок, що має розпочатися після першого уроку, о 9:10. До того ж у нашому закладі діє дитячий садок – разом понад 360 дітей. Уявляєте, скільки на все потрібно часу? За 10-15 хвилин приготувати достойну їжу на всіх просто неможливо. А якби діти, заходячи до школи, реєструвалися за допомогою картки, це значно полегшило б ситуацію. За допомогою цього терміналу на електронну пошту закладу на початок першого уроку, о 8:30, надходитимуть листи з конкретною кількістю дітей, що ввійшли до нього. Окрім того, батьки щоразу, коли дитина приходитиме до школи або виходитиме з неї, отримуватимуть смс-повідомлення», – розповіла керівник закладу.

Нововведення стосуватиметься й самих працівників – вони також користуватимуться «прохідними» банківськими картками. Пані Тетяна пояснила, що вже має прикрий досвід, пов’язаний з халатністю однієї з працівниць, котра не раз відлучалася без дозволу. «Постійно стежити за всіма не можу, – зазначає директорка, – бо тоді я не встигатиму виконувати свою основну роботу, а саме – організацію навчально-виховного процесу. На сьогодні ми – інноваційний СНВК у місті, з потужним технічним забезпеченням. Наш заклад – переможець різноманітних міжнародних і всеукраїнських конкурсів щодо впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у НВК. Зокрема, ми здобули три золоті медалі на міжнародному конкурсі «Сучасні заклади освіти» у 2013–2015 рр. За освітою я фізик, а також інформатик, і тому всіма силами намагаюся, щоб заклад у цьому напрямку постійно вдосконалювався. Тепер, за підтримки банку, який безплатно встановив нам потрібне обладнання для нового механізму входу до закладу, зможемо і надалі вводити нові пристрої і мати низку переваг. До мене вже звертаються батьки, щоб установити на території, для зручності, ще й банківський термінал для оплати всіляких платежів».

Так званою прохідною карткою, за бажанням, можна буде розраховуватися і за шкільні обіди, хоч і за кишенькові гроші дитина пообідає. Керівник прес-служби одного з банків міста Ольга Капітан конкретизує:

«За спеціальною програмою «Картка для харчування» пропонується відкрити платіжні картки дітям від шести до сімнадцяти років. Діти можуть швидко оплачувати свої шкільні обіди, а батьки – контролювати витрати своїх дітей і зручно передавати їм кишенькові гроші. Основна мета – зручність та безпека як для батьків, учителів, так і для самої дитини. Батьки легко зможуть відстежувати відвідуваність дитиною школи та її харчування. Не потрібно буде давати дітям готівкові гроші і переживати за те, на що вони їх витратять, – батьки отримуватимуть смс-інформування про всі операції з карткою дитини. Для дітей – це перший крок у доросле життя. Вони зможуть оплачувати карткою покупки в магазинах і навчаться розпоряджатися грошима – звичайно, під батьківським наглядом. Як показує практика, школярі звикають бути відповідальними та чесними, знаючи, що батьки бачать усі операції за карткою. Також діти можуть брати участь у різноманітних акціях, наприклад «10-ий обід безплатний». Таким чином, батьки будуть спокійні, що дитина витратила гроші саме на обід, а в дитини з’явиться стимул правильно витрачати гроші».

Як переконують і директорка навчального закладу, і працівниця банку, на картку не обов’язково ставити гроші, якщо батьки проти. Тоді можна встановити нульовий кредитний ліміт, і картка слугуватиме тільки прохідним документом.

«Карткою керують самі батьки – вони можуть поставити потрібну суму коштів для витрат дитини, можуть збільшити чи зменшити кредитний ліміт, можуть установити ліміт витрат на день тощо. Також картка має депозитну властивість: якщо на картці є залишок понад 100 гривень, то на цю суму будуть нараховуватися відсотки. Це дасть можливість не тільки заощадити кошти, а й примножити їх. Якщо батьки мають непогашений кредит у банку, це ніяк не впливатиме», – підкреслила пані Ольга.

Усе ж примусити батьків замовляти виготовлення картки для дитини ніхто не може – рішення про оформлення цих карток є виключно добровільним і узгоджується з адміністрацією школи та самими батьками. У банку запевняють: у разі, якщо батьки не мають ідентифікаційного коду, вони все одно зможуть оформити картку для дітей – треба тільки прийти у відділення банку з паспортом, де є відмітка про відмову від ідентифікаційного коду.

Що ж до принципової позиції батьків, які проти оформлення картки для дитини через релігійні переконання, то директор НВК «Пролісок» обіцяє розібратися в нюансах. Розмірковує: «Не можу зрозуміти, чому мама школяра особисто до мене не підійшла. Так, класний керівник підходила до мене, але вона просто сказала, що деякі батьки проти, і не пояснила, що це з релігійних мотивів. Рішення з цього питання ухвалюватиме опікунська рада, яка діє при закладі. Ймовірно, що ми підемо назустріч батькам і пропишемо, як виняток, можливість входу і виходу за старою схемою. Це саме стосуватиметься й інших батьків з такими поглядами, якщо ці люди захочуть в майбутньому віддати на навчання до нашого закладу дитину. Але наголошую: потрібно з’ясувати, чому батьки принципово відмовляються від картки – через банк чи насправді через релігійність».

На сьогодні програма «Картка для харчування» діє вже майже в усіх великих містах України: Києві, Львові, Кіровограді, Одесі, Рівному, Черкасах, Вінниці. На Закарпатті з нового навчального року до цієї програми підключено 6 шкіл, серед них – три ужгородські: ЗОШ № 2, ЗОШ № 5 і НВК «Пролісок».

Аби дізнатися думку міського управління освіти стосовно порушеної теми, ми звернулися до його очільниці Оксани Бабунич.

– З початком навчального року завжди гостро стоїть питання відвідування. Це важливо і вчителям, і батькам – усі хвилюються за дітей. Тому кожен заклад виробляє свою схему контролю.

У невеличких школах, звичайно, це зробити простіше, а наприклад у ЗОШ

№ 8, де близько півтори тисячі дітей, – дуже складно. Зазвичай для цього на перших уроках черговий проходить класами з журналом, записує, де скільки відсутніх. Це не дуже добре, бо доводиться переривати заняття, відвертати увагу і дітей, і вчителя.

Років 3-4 тому з’явився перший досвід запровадження пропускних пластикових карток. Дитина прийшла до школи, провела карткою через зчитувальний пристрій, зафіксувала свою присутність – є можливість повідомити батьків. Це знімає питання, хто куди пішов, хто не дійшов, вийшов, забув прийти і т. д.

Карткова система вже другий рік діє у гімназії (класичній). Вона, як мені відомо, не має ніяких додаткових функцій. А торік у цьому напрямку була спроба співпраці між директором школи № 2 і одним банком. Банк пропонував такі картки безплатно – що можуть бути і для реєстрації, і як платіжний засіб.

Наразі можу лише сказати, що це, звичайно, один зі шляхів поліпшення контролю відвідування і безпеки дітей. Але рішення про запровадження можуть ухвалювати лише рада закладу, батьківські збори. Потім, як на будь-яку банківську послугу, укладається договір, котрий підписують банк і від дитини хтось із батьків. Тобто це не робиться лише угодою банку і школи.

А робити висновки щодо ефективності чи неефективності такої системи ми зможемо після її апробації.

Ольга ПАЛОШ


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp