Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Угорщина готова вкладати гроші у Закарпаття

10 вересня 2015 р., 20:28

Угорщина та Закарпаття посилюють зв’язки

9 вересня 2015 року в Будапешті (Угорщина) відбулися переговори голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка і голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля з Міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

З угорської сторони також були присутні держсекретар з питань економічної дипломатії Левенте Модьор, заступник держсекретаря Жолт Чутора, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерне Кешкень, Міністерський комісар з питань реалізації стратегії ЄС щодо Дунайського регіону Іштван Йоо, директор департаменту розвитку прикордонної економіки Петер Кіш-Парціу, Генеральні консули Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі та Берегові Ендре Саліпскі.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

Зазначимо, що це не перша зустріч такого рівня – зокрема Петер Сійярто перебував з робочим візитом на Закарпатті у січні цього року.

Під час теперішньої зустрічі сторони обговорили стан і перспективи подальшої співпраці, йшлося і про суспільно-політичну ситуацію в Україні.

Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зауважив, що в Угорщині подіям в Україні надають великого значення, розуміючи, що ситуація у нас складна. Тому Угорщина ще з більшою інтенсивністю підтримує Україну, її інтеграцію в європейську спільноту. Пан Сійярто черговий раз висловив готовність уряду Угорщини і надалі допомагати українцям. Що стосується Закарпаття, то угорці зацікавлені в реалізації низки транскордонних проектів, зокрема розбудові двох пунктів пропуску на угорсько-українському кордоні, а це Лужанка – Берегшурань, Велика Паладь – Нодьгодош, що сприятиме подальшому розширенню і збільшенню ефективності прямих українсько-угорських торгово-економічних, культурно-гуманітарних та туристичних зв’язків. Також Угорщина готова вкладати кошти в розбудову об’їзної дороги навколо Берегова.

Зі свого боку керівники Закарпатської області запевнили, що обласна влада підтримує такі ініціативи і готова порушити ці питання перед Кабінетом Міністрів України з метою винесення їх на обговорення на міждержавному рівні.

Голова обласної ради Володимир Чубірко від імені депутатського корпусу облради та всіх закарпатців висловив щиру вдячність уряду Угорщини за позицію щодо України, за фінансову і гуманітарну допомогу, яка надається територіальним громадам нашої області, за вклад у розвиток міжрегіонального співробітництва, зміцнення добросусідських відносин. Підкреслив, що співпраця Закарпаття з Угорщиною та її регіонами для нас є стратегічно важливою не тільки сьогодні, але і на перспективу. Тому зі свого боку Закарпатська обласна рада робитиме все залежне від неї для продовження такої тісної співпраці.

Особливі слова вдячності Володимир Чубірко висловив Угорському уряду за організація оздоровлення і відпочинок понад 700 дітей-переселенців та дітей учасників АТО. Найщиріша подяка і за лікування наших поранених в АТО бійців – в червні ц. р. в Будапештському військовому госпіталі пройшли курс лікування і реабілітації п’ятеро поранених закарпатських військовослужбовців, у серпні – 5 військовослужбовців із Дніпропетровська.

Володимир Чубірко передав лист-подяку, адресований Прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану, від Крістіана Товта, який із важкими пораненнями лікувався в Будапешті. Цей лист глибоко зворушив учасників зустрічі, адже його написав 21-річний воїн, який пройшов пекло Дебальцівського казана, отримав важке поранення ноги, яке загрожувало колишньому професійному спортсмену інвалідністю. В Будапешті його прооперували і таким чином дали шанс на повне одужання та повноцінне життя.

Володимир Чубірко звернувся до пана Сійярто із проханням про подальше сприяння у лікуванні наших бійців. В результаті досягнуто домовленості про лікування в Угорщині ще п’ятьох закарпатців, а також про продовження практики оздоровлення українських дітей в Угорщині.

«Ми дуже цінуємо допомогу, яка надходить в Закарпаття в рамках реалізації Програми Європейського Союзу Східне партнерство. Це є важливим фактором, який дозволяє покращити соціальну інфраструктуру, створити належні умови для розвитку освіти, медицини, культури, перш за все у сільській місцевості, підвищити якість життя закарпатців», – підкреслив Володимир Чубірко. Петер Сійярто, своєю чергою, запевнив, що співпраця у рамках зазначеної програми матиме продовження.

Голова Закарпатської облради поінформував про започаткований ним пілотний проект: запровадження в окремих школах області вивчення угорської мови як другої іноземної. Як відомо, у краї проживає велика угорська громада і вивчення угорської мови дасть закарпатцям, особливо молоді, нові можливості для комунікації. Такою пропозицією зацікавилось чимало навчальних закладів області, а розпочати планують з Ужгородської ЗОШ № 2.

Що важливо, кадровим потенціалом навчальні заклади у разі потреби будуть забезпечені, адже на сьогодні в області два вищі навчальні заклади здійснюють підготовку вчителів з угорської мови та літератури – УжНУ та Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці II. Угорська сторона схвально сприйняла таку ініціативу. На прохання В. Чубірки Будапешт надасть допомогу з матеріально-технічним забезпеченням, зокрема підручниками з угорської мови, поки не буде затверджено відповідні підручники Міністерством освіти і науки України.

Окремим блоком обговорено перспективи та можливості співпраці в рамках Стратегії Євросоюзу для Дунайського регіону, охорони водних ресурсів басейну річки Тиса. А це, по-перше, реконструкція водоканалів, очисних споруд в містах Ужгород, Берегово, Мукачево та Хуст. Для Закарпатської області надзвичайно актуальним є пошук можливостей щодо реконструкції існуючих систем очистки водопостачання та водовідведення. З огляду на нестачу бюджетних коштів область намагається вирішувати проблему водозабезпечення населення за рахунок різних джерел фінансування, у т. ч. і грантів Євросоюзу.

Так, за сприяння угорських колег, сьогодні Закарпатська область активно працює щодо залучення коштів, передбачених кредитною угодою між Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з метою реконструкції водоканалів.

Уже відбулася низка переговорів та зустрічей з угорськими колегами, Закарпаття відвідала голова Представництва ЄІБ в Україні пані Лілія Чернявська. Область заручилася підтримкою банку, наразі готуються відповідні матеріали. Усі чотири міста практично вирішили питання щодо фінансування підготовки проектних документів і мають намір подати спільний проект.

Другий, дуже важливий напрям співпраці – це залучення коштів ЄС для локалізації проблем, пов’язаних із діяльністю Солотвинського солерудника. Учасники зустрічі дійшли згоди, що проблема Солотвинського солерудника потребує загальноєвропейської уваги. На сьогодні проведено значну роботу. Завдяки діям закарпатської влади та тривожним сигналам різних організацій як з українського, так і угорського боку, критична ситуація в смт Солотвино уже відома не тільки в столицях України й Угорщини, але і в експертному середовищі в Брюсселі, викликає серйозне занепокоєння, оскільки можливість забруднення басейну річки Тиса становить реальну загрозу довкіллю і може призвести до поширення деструктивних геологічних процесів у прикордонні, включно з Угорщиною та Румунією (через можливий вилив солоної води в річку Тиса).

Ініціативи закарпатської влади підтримано як в Україні на державному рівні, так і на міждержавному, передусім Угорщиною. З ініціативи угорської сторони проекти по Солотвинському солеруднику підтримали усі чотирнадцять країн ЄС, які є членами Дунайської стратегії.

Загалом спілкування членів делегації Закарпатської області з угорськими урядовцями було дуже позитивним і успішним. Важливою складовою переговорів стала також домовленість про створення Закарпатською обласною радою та Загальними Зборами Саболч-Сатмар-Березької області Європейського угрупування територіального співробітництва, діяльність якого сприятиме проведенню в області глибоких структурних та комплексних реформ у всіх галузях – економіки, охорони здоров’я, освіти, реформування органів місцевого самоврядування, і що головне – за технічної та фінансової допомоги ЄС.

Під час перебування в Будапешті члени закарпатської делегації мали змогу поспілкуватися із представниками української діаспори в Угорщині. Зустріч з речником української громади в Державних зборах Угорщини Ярославою Хортяні та президентом Державного самоврядування українців Угорщини Юрієм Кравченком відбулася в Парламенті Угорщини. Вони інформували про свою культурно-просвітницьку діяльність, передусім величезну роботу, проведену влітку цього року по організації відпочинку понад 700 українських дітей на Балатоні, подякували Володимиру Чубірку за допомогу та вирішення низки проблем, які мали місце з перевезенням в Україну гуманітарної допомоги. Разом з тим просили сприяти вирішенню окремих питань, які турбують їх сьогодні, передусім щодо вивчення української мови в Угорщині, висвітлення подій, пов’язаних із життям українців в Угорщині на місцевому телебаченні. Прохання наших співвітчизників передано угорській стороні.

Прес-служба Закарпатської обласної ради


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp