Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Чехії голова Закарпатської облради обговорив з гетьманом Устецького краю можливості співпраці та парнерства двох регіонів

9 травня 2016 р., 13:07

Таким був візит.


На запрошення гетьмана Устецького краю Олдржіха Бубенічека офіційна делегація на чолі з головою Закарпатської облради Михайлом Рівісом з робочим візитом відвідала чеський крайовий уряд, що в місті Усті-над-Лабем для обговорення можливостей співпраці та партнерства двох регіонів.
Насамперед обидва керівники обмінялися вітальними словами. 



«Дуже радий, що закарпатська делегація відгукнулася відвідати наш край та вести діалог про налагодження контактів для співпраці. Ми підтримуємо євроінтеграційні прагнення України, Закарпаття зокрема, результатом яких має стати розвиток відносин між нашими регіонами», - підкреслив гетьман Олдржіх Бубенічек.
У свою чергу, Михайло Рівіс висловив щиру вдячність за запрошення та подякував за теплу зустріч. «Нині Закарпатська область має налагоджені партнерські зв’язки з шістнадцятьма регіонами країн Євросоюзу, зокрема, з Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Польщею, Литвою, з якими укладено угоди про співпрацю. Найактивнішим є співробітництво з чеськими краями Височина та Пардубіце. Така дружба і співпраця позитивно відображається у зміцненні міждержавних зв’язків та вирішенні регіональних проблем», - мовив Михайло Михайлович, навівши конкретні приклади співпраці з Височиною. 

– Так, за дев’ять років активного діалогу із чеськими партнерами в області реалізовано понад 120 спільних інвестиційних проектів у галузі туризму й екології, соціальній сфері. Це і реконструкція дитячих дошкільних закладів, шкіл, медичних установ, центрів соціальної реабілітації. Крім того, здійснено низку проектів гуманітарно-культурного спрямування, налагоджено співпрацю між вищими навчальними закладами, установами соціального забезпечення, закладами культури та мистецтва, територіальними громадами. Цьогоріч плануємо реалізувати 15 спільних інвестиційних та ряд гуманітарно-культурних проектів. Тож ми тут, аби такі контакти нарощувати і долучати до співпраці нові краї Чехії, зокрема Устецький регіон».

Позаяк це перший візит закарпатської делегації до Устецького краю, тож під час перемовин гетьман Олдржіх Бубенічек детально розповів про свій регіон, який розташований в історичній області Богемія та межує із чотирма чеськими краями: Ліберецьким, Центральночеським, Пльзенським і Карловарським, а також із Саксонією. Вздовж кордону з Німеччиною розкинулися Рудні гори з найвищою вершиною Клиновець (1244 м). Майже 30% земель краю вкрито лісами, 50% території відведено для сільськогосподарських угідь. До речі, Устецький край славиться на всю Європу своїми цілющими джерелами мінеральних вод. До регіону, де проживає майже мільйон людей, входить 7 округів, в яких налічується понад 420 населених пунктів. Найбільші за чисельністю населення міста: Усті-над-Лабем, Мост, Тепліце, Дечин, Хомутов, Літвінов, Літомержіце, Їрков, Жатець, Лоуни.
Розповідаючи про економіку регіону, пан гетьман зауважив, що вона є специфічною для різних районів. 

«Для низинних округів, зокрема, Літомержіце та Лоуни притаманний високий рівень розвитку сільського господарства. Тут чехи вирощують овочі, хміль, фрукти, виноград, з якого потім виробляють різні сорти вина. А от для гірських районів, де розташовані Рудні та Доуповські гори, Чеське узвишшя, характерний високий рівень розвитку в промисловості. Зокрема, важка, гірничодобувна (видобуток вугілля, піску, будівельного каменю), хімічна, машинобудівна, скляна, виробництво електроенергії», - розповів пан Олдржіх Бубенічек.
Також Устецький край має щільну залізничну мережу. Уздовж Ельби проходить важливий міжнародний залізничний шлях Берлін -Дрезден - Усті-над-Лабем - Прага - Брно - Відень - Будапешт, який є частиною IV європейського транспортного коридору. Інша значуща залізнична лінія перетинає регіон вздовж Рудних гір. Річкові перевезення здійснюються по Ельбі, яка на всій території краю є судноплавною і надає можливість прямого водного сполучення до самого Північного моря.
Коли мова зайшла про наплив туристів до Устецького краю, то гетьман підкреслив, що їхня територія була заселена ще за часів раннього середньовіччя. Тому тут досить велика кількість історичних пам'яток, до яких щорічно навідуються туристи з різних куточків світу. До найвідоміших належать романська ротонда на горі Ржіп, готична церква в місті Мост, замок Духцов в стилі бароко, монастирі Осєк і Доксані, середньовічні замки Плосковіце, Лібоховіце і старі квартали міст Уштєк, Рудніце-над-Лабем і єпископського міста Лайтмериця. У місті Терезін знаходиться музей жертв концтабору «Терезінштадт».

«Незважаючи на високий рівень індустріалізації, - зауважив пан Олдржіх Бубенічек, - регіон має ряд заповідних природних об'єктів, серед яких: національний парк «Богемська Швейцарія», ландшафтні заповідники «Лабске пісковце», Лужицькі гори, регіональний ландшафтний парк «Кокоржінско», а також 136 природних заповідників і пам'ятників природи. До речі, у Рудних і Лужицьких горах добре розвинені зимові види спорту».

Подякувавши пану гетьману за таку об’ємну інформацію про Устецький край, Михайло Рівіс від імені депутатського корпусу облради висловив сподівання у підтримці, порозуміння та сприяння в розбудові Закарпаття, як це досягнуто з краєм Височіна, який суттєво допомагає закарпатцям та дав змогу відчути цілісність Європи, усвідомлення того, що Україна є її частиною, і не лише географічно.
«Дуже важливо налагодити партнерські відносини і між територіальними громадами міст і сіл, між установами освіти, культури, охорони здоров’я Закарпатської області та Устецького краю. Це відкриє ширші можливості для співпраці на міжрегіональному рівні для міжкультурного обміну, – підкреслив голова облради Михайло Рівіс, додавши: - Повірте, це буде неважко. Адже ще нема й 100 років, як Закарпаття входило до складу Чехословаччини і було автономним краєм під назвою Підкарпатська Русь. За ті два десятки років чехи розбудували обласний центр – місто Ужгород, побудували багато шкіл, об’єкти бюджетних та громадських соціально-культурних установ. Сьогодні в закарпатських навчальних закладах для учнів введені уроки чеської мови, а молодь здобуває вищу освіту у вишах Чехії».
На завершення зустрічі Михайло Рівіс запросив пана Олдржіха Бубенічека відвідати Закарпаття та пересвідчитися у його неповторних краєвидах, гостинністю краян, туристичному потенціалі та інвестиційної привабливості для ведення бізнесу, розвитку біоенергетичних проектів тощо.
Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp