Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Динамо vs Говерла: Матч, на який чекали декілька поколінь щирих динамівців

26 вересня 2015 р., 13:23

Говерла покусається, а Динамо переможе у будь-якому випадку

Динамо зіграє проти команди, яка майже повністю вкомплектована вихованцями київської академії

Про це свято мріяло відразу кілька поколінь щирих динамівців. На 89-му році існування великого клубу вперше у безкомпромісному двобої в елітному дивізіоні національної першості зійдуться перший і другий динамівські колективи. Дарма, що один з них нині квартирується в Ужгороді і носить назву "Говерла". Питання ж не у формі, а в суті.

Наставник цієї формально закарпатської команди В’ячеслав Вікторович Грозний теж усвідомив історичність миті й не зрадив собі. Слідом за лезгінкою і перерваною з розгубленими від щастя очима прес-конференцією у Грозному, слідом за ефектним реверансом на адресу фундатора й зодчого професійного футболу на Закарпатті Нестора Івановича Шуфрича, тепер цей неповторний у своєму підлабузництві спеціаліст вдячно облизав руку, яка годує, протягнену з Києва.

"З керівництвом "Динамо" і мені, і взагалі нашому клубу легко вирішувати питання, тому що там працюють розумні люди, які розуміють, для чого вони віддають гравців в оренду" - рапортував В’ячеслав Вікторович у своєму передматчевому інтерв’ю. А що навесні кияни вели себе трохи по-іншому? Так не біда ж. Навіщо згадувати лише погане?

Українська Прем’єр-ліга-2015/2016. Дев’ятий тур

26 вересня. Київ. НСК "Олімпійський"

"Динамо" Київ 19:30 "Говерла" Ужгород

Арбітр: Костянтин Труханов (Харків)

Асистенти: Олег Плужник (Харків), Ігор Альохін (Хмельницький)

Четвертий арбітр: Олександр Головков (Сіверськодонецьк)

Спостерігач арбітражу: Андрій Шандор (Львів)

Директор матчу ФФУ: Віктор Наскалов (Мукачеве)

Офіцер безпеки ФФУ: Віктор Парадников (Київ)


Перемога Динамо - 1,05, нічия – 12,0, перемога Говерли – 26,0

Погода у Києві: +25, грозові хмари, невеликий дощ

Родзинка

Третій гол динамівців у цьому матчі може стати ювілейним, 50-м у ворота ужгородців за всю 14-річну історію протистояння. То за умови, що за весь цей час суперники провели лише 16 матчів. Середня результативність динамівців у цих так званих двобоях складає 2,94 голи за матч. Ювілейні голи у ворота "ведмедів" забивають виключно леґіонери – білорус Белькевич, румун Чернат, ніґерійці Юссуф та Ідейє, а також голландець Ленс. Зазначу, що останніх три зустрічі над "Говерлою" динамівці виграли із загальним рахунком 13:0.

Історична складова

Серед 16-ти феєричних двобоїв між цими суперниками нині згадаємо заключний для обох команд поєдинок у році 2005-му. Тоді "Динамо" ще з приставкою "виконувача обов’язки" очолював Анатолій Дем’яненко. Аби завершити осінню частину в статусі лідера і з шестиочковою перевагою над "Шахтарем", киянам на "Олімпійському" вартувало перемогти безперечного аутсайдера з Ужгорода.

Доля зустрічі була вирішена впродовж перших чотирьох хвилин. Ледь арбітр дав стартовий свисток, як нинішній помічник Реброва Сергій Федоров, котрий у тому матчі грав на незвичній для себе позиції правого оборонця, навісив з флангу, а Маріс Верпаковскіс забив Володимирові Овсієнку вперше. А на четвертій хвилині був кутовий, подача Руслана Ротаня і другий влучний удар головою – цього разу від Айїли Юссуфа. Остаточно ілюзії стосовно інтриги в поєдинку розвіяв у середині першого тайму Максим Шацьких. Отримавши передачу на хід від Андрія Несмачного, узбецький нападник вийшов на побачення з Овсієнком і холоднокровно того переграв. Після перерви ж обидві команди не приховували валізного настрою. Грати не хотів ніхто й врешті зійшлися на тому, що обмінялися голами – у господарів забив Ґеорґі Пеєв, а за гостей відзначився, встановивши підсумкові 4:1, Олександр Микуляк.

"Динамо" - "Говерла"

Всього: 16 матчів, 15 перемог "Динамо", 0 нічиїх, 1 перемога "Говерли",
різниця м’ячів 47-10

У чемпіонатах України: 16 матчів (+15, =0, -1, 47-10)

Матчі у Києві

Всього: 8 матчів (+8, =0, -0, 27-2)

У чемпіонатах України: 8 матчів (+8, =0, -0, 27-2)

Давши Сергієві Реброву обітницю награвати футболістів під певні тактичні схеми, В’ячеслав Грозний, за логікою, мав би дізнатися у Сергія Станіславовича, які у нього будуть побажання саме під цей окремо взятий матч. То ж не жарти – у вівторок киянам грати матч Ліги чемпіонів проти "Маккабі" в Тель-Авіві. Відповідно спаринг-партнер міг би підлаштуватися і зіграти в певному тактичному руслі. В такому, щоб умови були наближеними до бойових і прикрих травм вдалося уникнути, звісно.

З великою долею вірогідності, наставник киян виставить на цей матч варіант складу максимально наближений до лігочемпіонського. Не задіявши більшість основних виконавців у кубковому протистоянні з "Оболонню-Броваром", тепер Ребров вочевидь дасть підопічним відчути ігровий тонус. А отже у ворота має повернутися Олександр Шовковський. В центрі оборони мають вийти Євген Хачеріді і Александар Драґовіч, зліва – Віторіну Антунеш. Справа дискваліфікованого Даніло Сілву має замінити Домаґой Віда.

В опорній зоні немає альтернативи Сергієві Рибалці, а оптимальну пару атакувальних центрхавів складають Денис Гармаш та Міґел Велозу. На вістрі атаки Ребров останнім часом чергує виходи Артема Кравця та Жуніора Мораєша. Забивали в останніх двох зустрічах обидва, а отже зараз очікуємо на вихід Артема. Справа наступатиме Андрій Ярмоленко, а зліва, мабуть, знову вийде Дерліс Ґонсалес, процес адаптації якого у великому динамівському клубі затягується.

Маестро Грозний у цій зустрічі не зможе виставити двох ключових виконавців – дискваліфікованих універсала Павла Кутаса і капітана Андрія Цурикова, який грає на лівому фланзі оборони. Останнього В’ячеслав Вікторович вочевидь замінить іншим недавнім капітаном, тільки не "Говерли", а "Олімпіка" Павлом Івановим. Інші позиції виглядають більш-менш прогнозованими. Ворота ужгородців має захищати Артем Рудько. Пару стопперів повинні скласти В’ячеслав Лухтанов і Віталіс Яґодінскіс. Справа в обороні зазвичай діє Сергій Люлька.

В опорній зоні очікуємо пару талановитих динамівців Олексій Савченко – Євген Чумак. Інший, крім Іванова, некиянин Михайло Сергійчук вочевидь вийде на вістрі атаки. Під ним зазвичай розташовується Дмитро Хльобас, праворуч від нього Віталій Гемега, ліворуч – Орест Кузик.

Андрій Гаваші, воротар "Динамо" (1959-1960) та ужгородських "Спартака" і "Верховини" (1957-1966):

- Варіантів може бути два: перший – футболісти "Говерли" отримують зарплату в Києві й відповідно в матчі проти команди, якій вони належать, викладатися сповна не будуть; другий – молоді гравці покажуть, що у них є амбіції і дадуть киянам бій. Я би хотів вірити у другий сценарій, але не засуджуватиму гравців, якщо вони битися проти рідного клубу не стануть. Питання мають виникати до людей, які таким чином "Говерлу вкомплектували.

Розумію В’ячеслава Грозного – він готує резерв для "Динамо". Але корені проблеми сягають ще тих часів, коли ужгородську команду тренували інші тренери. Нестор Шуфрич вкладає в команду гроші, а заглиблюватися в деталі на кшталт комплектації "Говерли" місцевими виконавцями часу немає. Впродовж 12-ти років я очолював Закарпатську обласну федерацію і пропонував попереднім наставникам, аби ті вводили до складу наших гравців. Ті не прислухалися, хоча у нас було прекрасне покоління хлопців 1984 року народження, які виграли найпрестижніший на той час в Україні турнір серед 16-річних – "Кубок надії". У ту команду входили Матвій Бобаль, Адріан Пуканич, Павло Рудай, якого запрошували у московське "Динамо". На жаль, прислухатися до мене ніхто не забажав. А це покоління могло б бути фундаментом саме сучасної "Говерли". Замість того маємо команду, повністю сформовану з орендованих гравців.

Проте я сподіваюся, що боротьба буде чесною. Бодай тому, що в цьому напередодні матчу Ліги чемпіонів мали б бути зацікавленими динамівці. Їм потрібен хороший спаринг, а не відбувальщина. Звичайно, мені важко влізти в голову Реброву, але на його місці я б використав усіх основних виконавців. Киянам треба перед вильотом до Тель-Авіва знаходитися в гарному ігровому тонусі.

Андрій Оксимець, оборонець "Закарпаття" (2000-2003 ) і "Динамо" (1997-1998):

- Вага результату на футболістів "Говерли" не тиснутиме, а розуміння, що граєш проти рідної команди, навпаки має додатково мотивувати. Хлопці захочуть зіграти так, щоб Ребров взимку повернув їх до Києва. Через те, думаю, просто "Динамо" не буде. Кияни знають своїх суперників і можуть їх недооцінити, сприйняти цей матч як тренувальний, як етап підготовки до поєдинку Ліги чемпіонів. При цьому Ребров, давши основі перепочинок у кубковому матчі, зараз виставить усіх найсильніших. Питання можуть виникати лише по позиції нападника, де можуть вийти як Жуніор Мораєш, так і Кравець. Загалом, гадаю, "Говерла покусається, але проблем зі здобутттям перемоги у "Динамо" не буде. Ставлю на перемогу господарів 3:0.

Ua-football.com/ua


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp