Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Шолом алейхем, Колочаво!

10 жовтня 2015 р., 12:03

Свято єврейської культури вкотре відбулось у Колочаві

Благодатної осінньої днини в Колочаві, що на Міжгірщині, разом із звичними традиційними вітаннями горян було чути й дещо незвичне, єврейське: «Шолом алейхем!» Поважного віку та молодші горяни приязно відповідали: «Доброго дня!»

У цьому селі таке явище не новинка, адже там, у розмаїтті фестивалів, що проводяться в історико-етнографічному скансені «Старе село», вже втретє приходить свято єврейської культури.

Цьогоріч його співорганізаторами були уродженець Колочави, народний депутат України V, VI скликань, відомий громадсько-культурний діяч Станіслав Аржевітін, голова Закарпатської обласної благодійної організації «Хасед Шпіра» Михайло Галін, голова обласного осередку Національної спілки краєзнавців України Михайло Делеган.

Фестиваль відбувся у рамках традиційного відзначення єврейського нового року, який настав 17 вересня. Отже, його учасники і гості мали можливість побачити давні традиції євреїв, їх самобутній фольклор, сучасне мистецтво і, звичайно, почерпнути багато цікавого з історії єврейської общини на Закарпатті.

До речі, місце проведення цього фестивалю саме у Колочаві вибране не випадково. Адже тут до Другої світової війни проживало понад 500 євреїв. Майже всі вони загинули внаслідок Голокосту. Колочавці пам’ятають їх. За підтримки Станіслава Аржевітіна у селі побудовано пам’ятник жертвам фашизму. До його підніжжя під сумний подзвін із місцевого храму присутні поклали квіти, запалили свічки скорботи. Варто відзначити і пізнавальне значення культурно-мистецької події. Були, звичайно, пісні, танці, жарти, але була і можливість ознайомитись із матеріалами фотовиставки, присвяченої 100-річчю Міжнародної єврейської благодійної організації «Джойт». Відбулася також цікава театралізована «зустріч» із знаменитими гостями Колочави з минулого століття — угорським економістом Едмундом Еганом, чеським письменником Іваном Ольбрахтом. Його безсмертний твір «Микола Шугай — розбійник» — чи не в кожній хаті колочавців. А ще були цікаві оповіді поважного рабина про те, чому в євреїв на новорічному столі мусить бути фарширована риба, яблука з медом та інші страви.

Василь ЧОРНОГОР, Новини Закарпаття


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp