Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сьогодні закарпатські євреї святкують одне з найбільших свят

24 вересня 2014 р., 09:02

10 релігійних громад, які зареєстровані на Срібній Землі, та кожна єврейська родина святкуватиме Рош а-Шана.

Рош а-Шана — одне з найбільш значимих єврейських свят. Воно символізує початок нового року й нової долі для кожної людини. Рош а-Шана святкують два дні: 1 й 2 числа єврейського місяця тишрей. У 2014 році свято припадає на 24 і 26 вересня, інформує УНН.

Здавна вважалось, що саме цього дня Всевишній записує в Книгу Життя головні події, що трапляться з людьми в наступному році. Комусь єврейський Новий рік віщує радість, комусь — достаток, а комусь — кохання. І євреї вірять, що Бог всім людям готує тільки щасливу долю. Тому Рош а-Шана можна вважати святом життя, віри й добра.

Саме так вітає навколишній світ кожен єврей цього дня. Намагаючись закликати до свого житла радість і «солодке» життя, люди накривають багатий стіл, їдять яблука з медом, різні солодощі. Також на святковому столі обов'язково є страви з риби, яка вважається символом достатку, приготовлена бараняча голова — як є символом головування, овочі, фрукти, а також кільця моркви, що нагадують золоті монети.

Рош а-Шана — родинне свято. Його неможливо уявити без красивих подарунків, душевних Єврейський Новий рік посиденьок і звуків труби шофара. Саме цей звук має почути в день свята кожен єврей, і тоді щастя буде з ним цілий рік.

Довідка: Перші згадки про єврейську общину Закарпаття датуються 1575р. Масовий приплив єврейської еміграції до області розпочався в 1850 році.

Єврейське населення області значно зменшилося у зв’язку з еміграцією до Ізраїлю та США з 1970 до 1990 р.р. Згідно з переписом населення 2001 року тільки 565 осіб на Закарпатті записали себе євреями.

В області зареєстровано 10 релігійних громад, діють 3 недільні єврейські школи. Одна з найчисленніших громад області, яка налічує 350 осіб, діє в Мукачеві.





Михайло 24.09.2014 14:30 IP: 134.11.209.89
З еврейським новим роком Рош а Шана всім сщасливого нового року року полного вісілля любві і здоровя !!!!!!!

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp