Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Історики обговорювали геральдику та сфрагістику Закарпаття (ФОТО)

22 жовтня 2015 р., 12:36

19 жовтня на базі історичного факультету відбувся круглий стіл «Геральдика та сфрагістика Закарпаття: історія і сучасність». Лектором заходу став один із відомих геральдистів Закарпаття Богдан Мариконь.


Найпершу свою книгу він видав у 2008 році. Це історія Закарпаття французькою мовою. Вибір на користь цієї мови було обрано не випадково. Автор таким чином хотів донести історію Срібної землі до значно ширшого кола читачів. До того ж писав книгу після тривалих архівних пошуків та роботи з першоджерелами, що в рази побільшує її цінність.

Книга містить не лише історичний, а й релігійний, культурний, економічний аспекти життя підкарпатських русинів-українців до 1941 року. Уже тут автор частково порушує тему гербів та печаток закарпатських населених пунктів. Згодом, 2011 року, видає книгу «Печатки, герби міст і сіл Закарпаття». А через деякий час, доповнивши її, публікує оновлений варіант уже під назвою «Геральдика Закарпаття».

Також Богдан Мариконь розповів про специфіку роботи дослідників у сфері геральдики та сфрагістики, порушив питання гербової кольористики та особливостей її застосування.

Ще одним лектор став доцент кафедри історії Стародавнього світу та середніх віків, кандидат історичних наук Ігор Прохненко, який розповів про геральдичні зображення в археологічних матеріалах Королівського замку Нялаб. Науковець вів мову й про герби Матьяша Корвіна та династії Габсбургів, зображення котрих фіксуються на численних знахідках у Королівському замку.

Галина Риган для Медіацентру УжНУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp