Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про паводок, який стривожив життя у Міжгір’ї

28 листопада 2015 р., 11:21

Лихо, як відомо, сталося, минулого тижня

Як відомо, Міжгірщина історично відноситься до паводко небезпечних районів. Внаслідок проливних дощів 20 та 21 листопада п.р. значно піднявся рівень грунтових вод, на кілька метрів збільшилися русла річок та потоків. З приводу критичних ситуацій при райдержадміністрації та райраді, органах місцевого самоврядування створилися тимчасові комісії з контролю над надзвичайною ситуацією в районі.

Найбільш катастрофічний паводок за всю історію на Закарпатті стався у 1998 році, коли рівень води у річці піднявся на понад 5 метрів. Від його наслідків ще довго оговтувалася Верховина. Дещо з меншими затратами постраждала Міжгірщина і в 2001 році. Сьогодні підраховуються збитки, завдані цьогорічною листопадовою стихією.

За оперативними даними, що надходили в комісію райдержадміністрації у телефонному режимі від голів сільських рад, протягом першої доби найбільше постраждали в селищі Міжгір’я вулиці Хустська, Локоти, Народна, Корятовича, Борканюка, Дулішковича, Перемоги, частина Незалежності, Промислова, води з якої стрімкими потоками неслися на центральну вулицю Гагаріна, де завдали шкоди окремих дворогосподарствам. У Репинному частково пошкоджено укріплення берега річки, розмило дорогу до присілка Сопки (Лозянська сільрада), постраждала дорога місцевого значення в урочищах Гирсовець і Сухар та державного значення Дружби (Колочава), у Син.Поляні – урочища Канчівський, Новоселиця, Товчка, Загорб, Менчіл, Верхній Кінець. Зруйновано підпірні дерев’яні стінки в Синевирі (ур. Потік та Кривий), Син. Поляні, Негрівці (присілок Потік). Зазнали пошкоджень мости в Лозянському, Син. Поляні (ур. Канчівський), Торуні, Колочаві, Синевирі, Негрівці. Повністю забрала вода підвісний місток через р. Річка у Вучковому.

Серед інших об’єктів пошкоджено берегоукріплення біля Горбівської ЗОШ та залізобетонне перекриття Синевирської лікарні. Підтоплено 12 га землі сільськогосподарського призначення в Колочаві, Негрівці та деяких інших населених пунктах. 21 листопада були перебої з енергопостачанням – центральна частина райцентру, присілки Синевирської Поляни, яка, до речі, постраждала чи не найбільше.

На ліквідації наслідків паводку в Міжгір’ї працювали чотири екскаватори, дві пожежні машини, у Син. Поляні – екскаватор і бульдозер, Репинному – екскаватор.

На боротьбу з стихією вийшли й люди. Самотужки прочищали ще не так давно майже безводні струмочки, які за добу перетворилися в небезпечні русла, які несли з собою купи сміття, деревину тощо, що значно уповільнювало течію води. Таким чином стрімкі потоки потрапляли в дворогосподарства, затоплювали людські підвали, кочегарки, інші надвірні споруди, навіть помешкання.

Вже в понеділок ситуація стабілізувалася, паводок пішов на спад, вода в річках і потоках знизилася. На місцях комісії обстежують постраждалих. Встановлюються втрати та їх компенсації.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp