Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Руйнівний паводок на Закарпатті: на відновлювальні роботи необхідно майже 87 мільйонів

13 грудня 2015 р., 15:03

Про небезпеку було повідомлено керівництво районів

Протягом 20-22 листопада на території Закарпаття випало до півтори місячної норми опадів, найбільш інтенсивні від 136 до 220 мм у Тячівському та Рахівському районах. На річках східної частини басейну Тиси сформувався високий паводок з амплітудами підняття рівнів у верхів’ях до 3,3м (Тиса-Рахів), в середній течії до 5,5 м (Тиса-Тячів), на низині до 6,5-7,5м (Тиса-Вилок, Тиса-Чоп) з досягненням та перевищенням ІІ та ІІІ ступеню захисту – вихід води на заплави – підтоплення заплавних незахищених територій. На окремих ділянках рік Тиси та Тересви рівні перевищили відмітки паводку 2010 року.

На основі метеопрогнозів, 19 листопада, завчасно, за 48 годин Регіональною комісією ТЕБ та НС здійснено оповіщення райдержадміністрацій, місцевих рад та відповідних структур про формування високого дощового паводку із зазначенням амплітуди підйомів та місцями можливих підтоплень. В прогнозуванні паводку Закарпатським ГМЦ та БУВР Тиси вперше проведено моделювання розвитку паводкової ситуації за допомогою прогностичної моделі DIWA. Результати прогнозування рівнів, через підвідомчі організації, доводились до органів місцевого самоврядування та підтвердилися реальним розвитком подій.

Дії водогосподарських організацій

Роботи основної частини підрозділів БУВР Тиси по пропуску паводку були сконцентровані на державних гідротехнічних спорудах, одночасно з цим надавалась допомога місцевим органам влади по запобіганню та локалізації підтоплень.

Від водогосподарських організацій, окрім інженерно-технічного персоналу, в роботах з локалізації підтоплень та інших запобіжних заходів було залучено біля 170 робітників, 27 одиниць техніки, для виконання попереджувальних та локалізаційних заходів витрачено біля 7000 мішків та 120 м3 сипучих матеріалів. Включено в роботу 3 пересувні насосні станції.

Попереджувальні та локалізаційні протипаводкові заходи проводилися силами Тячівського та Виноградівського МУВГ з використанням відомчого аварійного запасу мішків та сипучих матеріалів спільно з аварійними бригадами селищних рад Тячівського, Рахівського та Виноградівського районів.

Відомчий аварійний запас матеріалів (мішки та сипучі) завчасно був розвезений по потенційно-небезпечним ділянкам та переданий сільським радам в с. Руська Мокра, смт. Усть-Чорна, с. Калини, с.Вільхівці, с.Добрянське, с.Біловарці Тячівського району, де запобіжні та відновлювальні роботи проводились із залученням аварійних бригад селищних рад.

Треба відмітити належне оперативне реагування аварійної бригади смт.Великий Бичків, яка спільно з працівниками Тячівського МУВГ вчасно встановила та включила до роботи по відкачці внутрішнього стоку 3 пересувні насосні станції. В районі сіл Великі Ком’яти та Завадка Виноградівського району для попередження переливу дамби р.Боржава в понижених місцях виконано нарощення гребеня дамби мішками.

Відповідно до Міжурядових угод забезпечувалась співпраця та взаємне інформування по пропуску паводку сусідніх країни Румунії, Угорщини, Словаччини. 21 листопада в зв’язку з недостатньою кількістю аварійного запасу, при підтримці голови ОДА та сприянні прикордонних та митних служб оперативно було отримано від Угорщини 100 000 мішків, які розконцентровані по базах протипаводкового захисту МУВГ та сільрадах.

Наслідки цього паводку

Внаслідок проходження цього швидкоплинного паводку в Тячівському, Рахівському та інших гірських районах області відбулось пошкодження та часткове руйнування 3,9 км нереконструйованих захисних дамб із 769,6 км (що складає 0,5% від загальної кількості), та 1,86 км берегогоукріплень із 318,8 км (що складає 0,6% від загальної кількості). Сума збитків склала 11,9 млн. гривень. Орієнтовна вартість відновлювальних робіт 86,7 млн. гривень, з них 6,7 млн. гривень на розчистку русел річок. Решта пошкоджень – це руйнування корінних берегів там, де відсутні берегоукріплюючі споруди.

Вжиті заходи

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиси провело обстеження захисних дамб, берегоукріплень та інших водогосподарських об’єктів. З результатами обстежень складені акти, а узагальнена інформація подана 25.11.2015 до Регіональної комісії ТЕБ та НС та Департаменту економіки облдержадміністрації відповідно до доручення №8.



В терміновому порядку спеціалістами ВКП БУВР Тиси виконані топо-геодезичні вишукування, визначено 3 (три) критичні ділянки де необхідно терміново провести невідкладні роботи по ліквідації наслідків паводку по р.Тересва в с.Калини та с.Нересниця, по р.Мокрянка в с.Руська Мокра.

Виготовлено проектно-кошторисну документацію, загальна кошторисна вартість першочергових невідкладних робіт по цих трьох об’єктах складає 2,8 млн.грн. Документація пройшла експертизу та передана Тячівській РДА. БУВР Тиси підтримує звернення райдержадміністрації щодо виділення до кінця цього року коштів за рахунок субвенцій (або резервного фонду обласного бюджету) в сумі 1,75 млн. гривень Тячівській райдержадміністрації на виконання аварійно-невідкладних робіт на р.Тересва у с. Руська Мокра, с.Калини і с.Нересниця Тячівського району. За рахунок цих коштів будуть виконані роботи з розчистки русла річки і відновлення земляного насипу тіла дамб. На даний час виконуються роботи на об’єктах на р.Тересва в селах Калини та Біловарці.

25 листопада облдержадміністрація за поданням БУВР Тиси звернулась до Прем’єр-Міністра України щодо ліквідації наслідків паводку 20-22 листопада 2015 року, який дав відповідні доручення Мінфіну, Мінекономрозвитку та ДСНС, дане питання перебуває в стадії розгляду. Разом з тим Держводагентство України за рахунок перерозподілу бюджетних асигнувань виділило додатково 286 тис.грн на поточний ремонт гідротехнічних споруд – ця сума недостатня для ліквідації наслідків паводку.

Висновки

Наявна сучасна система моніторингу за станом водних об’єктів, програмні комплекси з прогнозування та моделювання розвитку паводку дозволяють завчасно (за 2-3 доби) інформувати органи місцевого самоврядування та владу про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій при формуванні та проходженні високих паводків. На жаль, реальний розвиток подій цього паводку показав, що не всі голови місцевих рад відреагували на попередження і були готові до дій в надзвичайній ситуації.

Щодо відновлення фінансування протипаводкових заходів облдержадміністрацією за поданням БУВР Тиси були неодноразові звернення до центральних органів влади. Для вирішення питань захисту на малих водотоках необхідно залучати кошти райдержадміністрацій та місцевих рад на розчистку русел та водовідведення. БУВР Тиси пропонує кошти виділені в цьому році з резервного фонду обласного бюджету на ліквідацію наслідків паводку направити райдержадміністраціям постраждалих районів для виконання аварійно-відновлювальних робіт. Але і райдержадміністраціям під час підготовки бюджетів районів на 2016 рік потрібно передбачити необхідні кошти для ліквідації наслідків паводку.

БУВР Тиси підтримує звернення Тячівської райдержадміністрації щодо виділення їй до кінця цього року коштів за рахунок субвенцій (або резервного фонду обласного бюджету кошти) в сумі 1,75 млн.гривень на виконання першочергових невідкладних робіт на р.Тересва в с.Калини і с.Нересниця та на р.Мокрянка у с. Руська Мокра Тячівського району.

БУВР р.Тиса


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp