Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті освятили першу в Україні каплицю святого Губерта (ФОТО

30 грудня 2015 р., 09:42

Відкрили її на Ужгородщині. 14 грудня ужгородському держлісгоспу виповнилось 70 років.

У рамках відзначення цієї події минулого понеділка у селі Кам’яниця Ужгородського району єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік освятив першу в Україні каплицю святого Губерта, який є покровителем лісівників і мисливців. На її освячення прибув також владика Мілан Хаутур, єпарх Кошицький (Словаччина).

 

Пам’ятка збудована за активного сприяння уждержлісгоспівців та мукачівських меблевиків. У селі пам’ятають, що ще за радянських часів в одного лісничого був син Губерт – тож ім’я жителям не нове. Внук Губерта зробив капличці свій подарунок, -пише газета "Новини Закарпаття".

Як зізнався в інтерв’ю директор державного підприємства «Ужлісгосп», заслужений працівник сільського господарства України Іван Костів, до цього його спонукали поїздки до сусідів, які запрошували в подібні каплиці на служби Божі. Зрештою, з Божою поміччю спорудили капличку в себе. Вона розташована напроти інформаційного стенду, що розповідає про імператрицю Австро-Угорщини Марію-Терезію, яка свого часу підписала лісовий указ. Положення його актуальні й сьогодні. Одне із них гласить: хто має вільне місце коло свого обійстя – повинен посадити до 20 дерев біля власного господарства. Держлісгоспівці щороку надають до чотирьох тисяч саджанців і сіянців тим, хто хоче вирощувати дерева і кущі.

Цього ж дня у держлісгоспі багато і цікаво говорили про історію лісового господарства, його сьогодення і перспективи. Зокрема у засіданні круглого столу взяли участь і колеги з сусідніх держав, з якими підтримує дружні зв’язки і тісно співпрацює колектив ДП «Ужлісгосп», — директор Собранського лісгоспу Петер Пшак, головний інженер Татранського національного парку Павел Фабіян (Словаччина), лісничий Татранського національного парку Тадеуш Фігура (Польща), колишній генеральний директор регіональної лісової дирекції Габор Ковач ( Угорщина).

Уляна ДЕМЧУК.
Фото Олексія Попова



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp