Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатська облрада удосконалить вивчення української мови в школах для представників нацменшин

22 лютого 2016 р., 11:40

Крайовий парламент розгляне проект рішення.

Проект рішення про Програму поліпшення вивчення української мови у загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин пропонується на розгляд крайовим парламентарям.

Як зазначає розробник цього документу - департамент освіти і науки Закарпатської ОДА, аналіз стану вивчення української мови у загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин, організаційного і науково-методичного забезпечення цього процесу дає підстави констатувати певні позитивні зміни. А саме: усвідомлення учнями та їх батьками життєвої необхідності оволодіння державною мовою, що створює мотиваційну базу для її вивчення; істотне розширення мережі загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням українською мовою, що сприяє самоідентифікації частини українців і стабілізує мережу загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням мовами національних меншин; створення науково-методичного забезпечення курсу української мови: нових навчальних планів, програм, підручників, посібників тощо.

Разом із тим, стан вивчення української мови у загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин досить неоднорідний. Неналежний рівень оволодіння українською мовою випускників окремих закладів робить їх неконкурентноспроможними при вступі (тестуванні) до вищих навчальних закладів, а в подальшому не дозволяє повною мірою інтегруватися в українське суспільство. Усе це потребує додаткових заходів щодо поліпшення стану вивчення української мови і літератури в загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин.
Тож мета цієї Програми - створення належних умов для поліпшення вивчення української мови в загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин, розвитку і розширення сфери її функціонування, виховання шанобливого ставлення до неї.

Фінансове забезпечення виконання Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, інших місцевих бюджетів відповідно до Завдань та заходів Програми поліпшення вивчення української мови у загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин.
Прогнозовані обсяги фінансових ресурсів для виконання Програми: усього - 8095,0 тис.грн. З обласного бюджету - 5795,0 тис.грн, з районних бюджетів та бюджетів міст обласного значення - 1400,0 тис.грн, інших джерел - 900,0 тис.грн.
При підготовці проекту рішення враховано пропозиції відділів (управлінь) освіти, молоді та спорту РДА та міськвиконкомів із питань поліпшення вивчення української мови у загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин. Він буде внесений на обговорення постійних депутатських комісій у ході підготовки до чергового пленарного засідання сесії.
Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp