Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як навчатимуть представників нацменшин на Закарпатті

4 травня 2018 р., 10:25

Угорцям та румунам дозволять вивчати 40% предметів на рідній мові

Міністерство освіти України, за інформацією Голосу Карпат, винесло на громадське обговорення проект закону про загальну середню освіту.
Цей документ може спровокувати чергові мовні баталії – через статтю про мову освіти в школах.

Так, в 5 статті даного проекту йдеться про те, що “Мовою освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти є державна мова”.

При цьому, представникам корінних народів або нацменшин гарантується право вивчати свою мову або в школах або через національні культурні товариства. А також отримувати на ній шкільну освіту– поряд з державною мовою.

Тут і криється яблуко розбрату. Законодавці хочуть виділити квоти для вивчення предметів на мовах національних меншин. Шкільний обсяг для мов нацменшин – не менш 10% з поступовим збільшенням їх частки до 20%.

Решта – українська мова.

Але дискримінація не тільки в цьому. У Міносвіти хочуть поділити мови нацменьшіств на привілейовані і не дуже. Так, для офіційних мов ЄС квота становить від 20 до 40% (частка зростає з кожним роком навчання до 9 класу).

Таким чином, наприклад, угорці та румуни зможуть вивчати рідною мовою 40% предметів, а росіяни, яких в країні набагато більше (а російськомовних – ще більше) – тільки 20%.

Для навчання рідною мовою будуть створюватися окремі класи. Про цілі школи для нацменшин мова не йде.

На сьогодні в Європейському союзі налічується 23 офіційних мови: англійська, болгарська, угорська, голландська, грецька, датська, ірландська, іспанська, італійська, латвійська, литовська, мальтійська, німецька, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, фінська, французька, чеська, шведська та естонська.

Таким чином, якщо законопроект буде прийнятий в нинішньому вигляді, національні меншини, які раніше здобували освіту російською мовою, зможуть вивчати лише 10-20% предметів рідною мовою. Аналогічна норма буде в школах, де раніше викладання велося на івриті.

При цьому угорські та румунські громади зможуть реалізувати своє право на навчання дітей в школах рідною мовою від 20% в п’ятому класі до 40% в 9 класі річного обсягу викладання.

Громадське обговорення даного проекту буде проходити до 1 червня. Після цього його винесуть до Верховної Ради.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада прийняла закон про освіту, який передбачає тотальну українізацію шкіл. Ідея була в тому, щоб випускники шкіл нормально володіли державною мовою.

У відповідь на цей закон Угорщина заявила, що буде ініціювати перегляд угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

На жовтневій сесії ПАРЄ закликала Україну врахувати при виконанні закону про освіту “всі без винятку” рекомендації Венеціанської комісії щодо цього документу, а також внести відповідні зміни в сам закон.

Раніше Перший кабельний писав Потрібно скасовувати закон про освіту і приймати новий, направлений на благо наших дітей


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp