Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вакцинувати, не можна ігнорувати

7 березня 2016 р., 09:02

Ця процедура, кажуть, - необхідна.

У попередньому номері "Карпатського об’єктива" вже розповідали про те, як на Великоберезнянщині вакцинують дітей від поліомієліту – без попереднього огляду, без згоди, дозволу та без присутності батьків, іноді навіть не дотримуючись між вакцинами інтервалів, необхідних для того, щоб дитячий організм оговтався від навантаження, якого завдало попереднє щеплення. То що потрібно знати батькам перед тим, як медпрацівники щеплюватимуть їхніх дітей? Читайте також: Вакцинація будь-якою ціною Тільки після огляду, тільки після згоди, тільки в медкабінеті! Юрист і адвокат Віталій Буришин консультує з цього приводу: «Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» від 8 грудня 2009 року № 1318 (далі – Порядок), профілактичні щеплення згідно з їх календарем після лікарського огляду є складовою медичного обслуговування учнів навчальних закладів. 

 

Вакцинацію проводять у медичному кабінеті медичні працівники навчального закладу із залученням медичних працівників лікувально-профілактичного закладу або в лікувально-профілактичному закладі (пункт 7 Порядку). Це відбувається за згодою одного з батьків або особи, що їх замінює (пункт 8 Порядку). 

Тобто лікарі грубо порушили згаданий Порядок, бо щеплювали дітей не в медпунктах або медичних закладах і без згоди батьків.Окрім того, медики фактично порушили вимоги статей 39 та 43 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» в частині необхідності повідомлення громадян про факт проведення заходів медичного характеру та дотримання їхнього права володіти медичною інформацією, а також у частині обов’язковості згоди батьків на здійснення медичного втручання (вакцинації) їхніх дітей. 

За згаданими фактами слід звертатися зі скаргами до Управління охорони здоров’я, одночасно до прокуратури та органів Національної поліції». Лікарі виконують план? Адвокат продовжує: «Разом з тим у Києві дуже «нагинають» лікарів на місцях щеплювати всіх дітей в області. Ситуація з випадками поліомієліту у двох дітей до сих пір не підтверджена, навіть спростована тим, що вони хворіли на похідну форму, яка не належить до такої важкої недуги. Подейкують, що в області має бути щеплено 95% дітей, що не реально, можливо, саме тому лікарі йдуть на такі суттєві порушення та нахабства, щоб «зберегти милість» МОЗ України». 

Про вакцинацію в цифрах На наш запит щодо вакцин Управління охорони здоров’я надало інформацію, котру ми систематизували та графічно зобразили для ретельного аналізу того, що відбувається з вакцинами на Закарпатті. Скільки потребує область Назва вакцини Отримано фактично у 2015, шт Отримано у 2015, у % За кошти ЮНІСЕФ ІПВ ЮНІСЕФ 2015 42400 ОПВ ЮНІСЕФ 2015–2016 430000 За кошти держбюджету 87424 КПК 43100 49,3 67324 Пентаксим 20130 29,9 12500 Інфанрікс+ІПВ 3700 29,6 4330 Індіраб 1260 29,1 151479 ОПВ 25600 16,9 32394 Хіберікс 4600 14,2 81395 Інфанрікс 10500 12,9 99404 БЦЖ 5000 5,03 Довідка: БЦЖ – для профілактики туберкульозу; Пентаксим – дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту та Хіб-інфекції; Інфанрікс – дифтерії, кашлюку, правця; Інфанрікс + ІПВ – дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту; Пріорікс (КПК) – кору, епідпаротиту, краснухи; вакцина поліомієлітна оральна (ОПВ) – поліомієліту, Хіберікс – гемофільної інфекції; Індіраб – сказу. Як бачимо, для вакцинації дітей згідно з календарем щеплень не вистачає абсолютно всіх вакцин. Виникає питання: а кому ж таки дістаються ті вакцини, на які вистачило державних коштів? 

Про це ми запитали в УОЗ у Закарпатській області: «За яким принципом отримані вакцини розподіляють поміж районами, а ті, у свою чергу, по населених пунктах? Як діють, якщо вакцин на всіх не вистачає, кому дають у першу чергу, чому?» Офіційно нам відповіли: «Імунобіологічні препарати (вакцини), що надійшли з ДП «Укрвакцина» за кошти Державного бюджету в Закарпатську область, наказом департаменту охорони здоров’я Закарпатської держадміністрації розподіляються між міськими та районними відділами охорони здоров’я в рівнопропорційних відсотках до заявленої річної потреби у вакцинах на поточний рік кожної окремої адмінтериторії. 

У міру того як вакцина надходить на пункти щеплення всіх рівнів лікувально-профілактичних закладів регіону, профілактичні щеплення проводяться всім дітям, які підлягають вакцинації за віком та звертаються з батьками до медичних працівників». Тобто чіткого принципу черговості отримання вакцин немає, щеплять тих, хто правильно «звернеться» до медпрацівників? Отож не дивно, що хтось має всі щеплення, а хтось не отримав жодного… ЮНІСЕФ «завалив» Україну вакцинами від поліомієліту Окрім закуплених за державний кошт вакцин від поліовірусу, Закарпатська область отримала гуманітарну допомогу від Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). А це більше 472 тисяч доз вакцин від поліомієліту (ОПВ та ІПВ) на загальну суму понад 2 млн 366 тис. грн. Тож завдяки допомозі ЮНІСЕФ кількість вакцин від поліомієліту на Закарпатті просто затьмарила ту нікчемну кількість щеплень від усіх інших хвороб разом узятих. Показники шокують… У розрізі вікових категорій вакциновано від поліомієліту дітей на Закарпатті впродовж 2015 року: Як бачимо, показники для дітей старших 2 років під час вакцинації від поліомієліту сягають майже 98%. Та чи всіх дітей треба щеплювати? 

Адже є люди, в яких не формується імунологічна пам’ять. Теоретично, напередодні дітям потрібно було зробити титр антитіл – аналіз на наявність антитіл від поліомієліту. І тільки після того приймати рішення про додаткову, понаднормову імунізацію. Але для держави це надто дорого. А батьки не проінформовані, що можуть зробити такий аналіз самостійно, найчастіше в приватних лабораторіях. Водночас вакцинація від решти не менш небезпечних хвороб не дотягує навіть до половини потреби. Отож календарні щеплення на 2015 рік фактично провалені. Логічно, що наслідками в недалекому майбутньому можуть стати спалахи та епідемії інших небезпечних інфекційних хвороб, які ліквідовувати буде значно важче й дорожче, аніж попередити зараз. Ціна питання До слова, за інформацією того ж УОЗ, доза ОПВ, придбана за кошти держбюджету, вартує 4 грн 20 коп. А рекламна кампанія щеплень від поліомієліту у варіанті плакатів, листівок та рекламних роликів на каналах ЦТ проводиться за кошти Представництва Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ). 

До речі, безпечніший її аналог – ІПВ – коштує в десять разів дорожче. Утилізація «Невикористана з різних причин вакцина «ОПВ» може бути утилізована відповідно до п. 1.7. Наказу МОЗ України від 16.09.2011 року № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів», зареєстрованого Міністерством юстиції за № 1159/19897 від 10.10.2011 року, а саме п. 5.2. «Ампули і флакони з живими вакцинами після розкриття вкладають у дезінфекційний розчин на одну годину або на інший строк, визначений в інструкції про застосування дезінфекційних засобів, потім виливають у раковину, скло викидають у ємність для сміття», – ідеться у відповіді на запит УОЗ. 

Однак скільки коштує така ліквідація, УОЗ не зазначає. Світовий досвід Імунізація є одним з найбільш успішних та економічно ефективних заходів профілактики інфекційних хвороб у всьому світі. До слова, ВОЗ закликає всі держави-члени, що використовують пероральну поліовірусну вакцину, підготуватися до глобального вилучення у квітні 2016 року. Адже застосування ОПВ-вакцини пов’язане із небезпекою спалахів циркуляції поліовірусу вакцинного походження та ризику розвитку пов’язаного з вакциною паралітичного поліомієліту, саме того, що був виявлений минулої осені на Закарпатті. Однак ліквідація живої трьохвалентної вакцини в лабораторних умовах коштувала б Міністерству охорони здоров’я мільярди гривень. 

Оксана ЧОПАК

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp