Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Депутати зобов’язали департамент освіти і науки ОДА оприлюднити результати ЗНО з укрмови та літератури

23 березня 2016 р., 10:20

Про це йшлося у депутатському запиті Інгрід Туріс, озвученому на четвертому пленарному засіданні другої сесії облради в залі.

У документі зазначається: «На прохання громадян Закарпатської області щодо отримання інформації про результати складання учнями ЗНО у 2015році, а також відомостей про динаміку результатів ЗНО у розрізі предметів по області за період 2012-2015 навчальних років для проведення аналізу та врахування у підготовці до наступного складання учнями ЗНО у 2016 році, виявилось насамперед методично необхідним з’ясувати та оприлюднити інформацію щодо результатів складання учнями ЗНО з української мови та літератури. Адже відомо, що даний предмет є обов’язковим для здачі, більше того він є вирішальним у можливості подальших перспектив складання учнями ЗНО з інших предметів».

 

І далі: «У ході вивчення даної проблематики, - наголошує І.Туріс, - вдалося дізнатись наступне: за результатами вимірювання динаміки шкільної успішності протягом 2012-2014 навчальних років лише близько 6,5% закарпатських учнів (загальна кількість їх близько 6555 осіб щорічно) склали ЗНО з даного предмету на високий рівень (отримали більше 180 балів), близько 36% школярів - на середній рівень (отримали 150,5-179,5 балів), десь 42,5% осіб - на достатній рівень (отримали 124-150 балів) і 15% учнів - взагалі не склали ЗНО з української мови та літератури (отримали до 124 балів), а це означає, що 965 школярів за вказані навчальні періоди його провалювали.
Дані, що стосуються результатів складання учнями ЗНО, зокрема з української мови та літератури в 2015 році взагалі відсутні, що підтверджує лист-відповідь Закарпатської ОДА №8265/06-09 від 6січня 2016року на поданий мною депутатський запит від 22 грудня 2015року.
Український центр оцінювання якості освіти офіційно надав відповідь на даний запит, де є очевидним те, що Закарпатська область і в 2015 році відзначилась найнижчими результатами складання учнями ЗНО, зокрема з української мови та літератури.

Сьогодні головним фактором якості освіти в нашій державі є результат успішного складання школярами ЗНО, що вважається реальним показником роботи усіх освітніх структур за пройдений навчальний період».
У зв’язку з цим депутат Інгрід Туріс вважає необхідним миттєве та невідкладне реагування з боку департаменту освіти і науки ОДА за підтримки Закарпатської обласної ради. І пропонує: заслухати керівника департаменту освіти і науки ОДА щодо проведеного аналізу, з’ясування причин виниклої ситуації та шляхів вирішення даної проблеми.
Удосконалювати роботу усіх освітніх структур області в частині Розділу VI. Управління системою загальної середньої освіти Закону України «Про загальну середню освіту» з метою формування конкурентоспроможних і компетентних особистостей у сучасних умовах динамізму знань та інформації.

Опубліковувати результати складання учнями ЗНО з усіх предметів на сайтах загально освітніх навчальних закладів та управлінь освіти усіх рівнів, а також динаміку результатів ЗНО у розрізі предметів на сайті департаменту освіти і науки ОДА за останні 3 роки навчання з метою інформативності та реагування як адміністрацією навчальних закладів, так і громадськістю з цих питань.

Проводити регулярний моніторинг ефективності діяльності навчальних закладів, вибудувати рейтингову систему шкіл, в основу якої повинні лягти основний показник загальної середньої освіти - результати складання учнями ЗНО з усіх предметів та кількість серед учнів переможців олімпіад, конкурсів тощо, що й сприятиме прозорому преміюванню та нагородженню як учнів, так і педагогічного складу.
Нагородити вчителів української мови та літератури грамотами обласної ради та преміювати в розмірі встановленому бюджетною комісією області ТОП-20 найкращих шкіл Закарпаття (що отримали високий рівень) за результатами складання учнями ЗНО з української мови та літератури в 2015 році, визначені Українським центром оцінювання якості освіти з метою стимулювання педагогічних працівників до подальшої професійної діяльності.

Депутати підтримали запит І.Ю.Туріс та направили його на розгляд облдержадміністрації з проханням про результати розгляду інформувати у місячний термін і депутата, і обласну раду.
- Цей депутатський запит, відверто кажу, викликав занепокоєння. Адже всі ми зі шкільної парти пам’ятаємо науку своїх вчителів: «Щоб щасливим і мудрим стати, треба рідну мову знати». Тому разом ми повинні зробити все для того, аби виправити ситуацію якомога скоріше. Бо, хай там як, а рідна мова – це зв'язок з попередніми поколіннями, з їх надбанням. Це той набуток, який треба берегти, розвивати та нести в майбутнє, як найдорожчу власну цінність, - наголосив голова облради Михайло Рівіс.
Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp