Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді переселенці з Донбасу відмовили в наданні грошової допомоги та пільг

24 березня 2016 р., 19:40

Довелось звертатись до адвоката

Через відсутність реєстрації у квартирі в Донецьку жінка не могла оформити статус переселенця та отримувати визначені законодавством адресну грошову допомогу, пільги та компенсації. Завдяки закарпатському адвокату Наталії Джуган цю проблему вдалося вирішити.

Мешканка Донецька Ганна Василівна (ім’я змінено з етичних міркувань) ще до початку сумних подій на сході України продала квартиру, виписалася з неї і купила краще житло в обласному центрі. На момент початку терористичних дій в Донецьку, жінка не встигнувши прописатись у новій квартирі, змушена була полишити дім, та переїхала на Закарпаття: спочатку у селище Воловець, а потім в Ужгород.

Факт проживання жінки у Донецьку разом із двома її синами підтверджувався довідкою про фактичне проживання у новій квартирі, а також довідками, які підтверджували навчання її дітей у Донецькій спеціалізованій гуманітарній школі.

Із цими документами Ганна Василівна звернулася до управління соціального захисту населення Ужгородської міської ради з проханням надати їй щомісячну адресу допомогу як внутрішньо переміщеній особі для покриття витрат на проживання, в тому числі – на оплату житлово-комунальних послуг. Однак жінка отримала відповідь, що у зв’язку із тим, що у неї відсутня реєстрація проживання на тимчасово окупованій території на момент введення в Україні умов особливого періоду (відповідно до Указу Президента України «Про часткову мобілізацію», затвердженого Законом), їй таку допомогу надати не можуть.

Після відмови Ганна Василівна звернулася до Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де для представництва інтересів жінки у суді було призначено адвоката Наталію Джуган. Саме вона допомогла переселенці звернутися до Ужгородського міськрайонного суду із заявою про встановлення факту проживання у відповідному місці, і суд цю заяву задовольнив.

Після цього Наталія Джуган звернулася із заявою до управління соціального захисту населення Ужгородської міської ради, де, на підставі рішення суду та відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», попрохала надати Ганні Василівні статус переселенця, призначити та виплачувати їй відповідну адресну грошову допомогу, надати інші пільги та компенсації, визначені законодавством України.

Тож нині Ганна Василівна отримує усе, що належить їй за законом, як внутрішньо переміщеній особі.

До уваги вимушених переселенців! У разі, якщо Вам потрібна безоплатна первинна (юридична консультація) чи вторинна (відстоювання інтересів у суді) правова допомога, звертайтеся до місцевих центрів з надання БВПД на Закарпатті:

- Ужгородський місцевий центр: 88017, м.Ужгород, вул.Загорська, 51

- Мукачівський місцевий центр: 89600, м.Мукачево, вул.Горького, 25

- Хустський місцевий центр: 90400, м.Хуст, вул.Карпатської Січі, 53а

Також отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші – можна, зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp