Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Іршавщині вівчарів на полонину проводжали

17 травня 2014 р., 11:26

На Іршавщині таке дійство проволять вже традиційно

День святого Юрія – покровителя хліборобства і скотарства Бронька та Суха відзначала традиційне трудове свято, присвячене літньому вигону худоби на сільські пасовища. За народними переказами, цього дня святий Юрій відмикає небо і землю й випускає на волю росу та свіжу зелену рослинність. 

Фестиваль «Проводи на полонину» проводиться вже традиційно між оксамитовими та кольористими горами Іршавщини за ініціативи та фінансової підтримки Броньківського сільського голови Юрія Кузана та депутата обласної ради Івана Ковбака. 

Першими на тематично прикрашеній сцені виступили вихованці Броньківського ДНЗ (керівник Наталія Гринюк). 

Потім усі гості свята зустрічали головних його винуватців – вівчарів. 

Після з вітальними словами перед присутніми виступив Юрій Кузан, який розповів про національні традиції та звичаї свого краю. 

Відзначив непосильну працю вівчарів, які разом з отарою овець відправляться на полонину, де їм доведеться пробути там аж до 8 листопада, Дня святого Дмитра. Всіх гостей гучною піснею та запальними танцями вітали і фольклорний ансамбль «Боржавська сколомийка» БК с.Приборжавське (керівник Наталія Гринюк). 

Символом такого свята стало доїння худоби та запалення ватри, біля якої виступив зразковий фольклорний ансамбль БК с.Приборжавське «Сколомийка» (керівник Ольга Кукла) Концертну програму продовжили колектив художньої самодіяльності клубу с.Бронька та лауреат всеукраїнських фестивалів та конкурсів Василь Філеш разом з сином Василем. Наприкінці всі провели вівчарів на Боржавську полонину, побажали їм невичерпної наснаги, адже нелегко там доведеться, за будь-якої погоди вони повинні долати кілометри у пошуках паші.

Дзеркало Закарпаття
 Вікторія ГУДЕБНЯК

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp