Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Юна ужгородка з особливими потребами знає секрет щастя (ФОТО)

12 квітня 2016 р., 21:02

Історія однієї сильної душі.

Кожен з нас щодня бореться за щастя в житті, прагне здійснити мрії та бажання, досягти успіху у всіх починаннях. Для людей з особливими потребами ця боротьба часом значно важча і набагато значущіша, адже вони часто мають набагато більшу жагу до життя, ніж їхні здорові однолітки, тому й труднощі долають наполегливіше.

  

Яна Чуван – дівчина, яка своїм прикладом показує, що за повноцінне життя треба боротися, незважаючи ні на що. Свою історію 20-річна Яна відверто розповіла «Часу Закарпаття»

Дівчина пригадує, як, будучи малою, не могла дивитися на себе в дзеркало - плакала, і постійно запитувала в мами: «Чому саме я?...» Яна не могла змиритися з тим, що їй доведеться жити з вадами здоров’я, а її мама плакала разом з нею, бо не знала чим допомогти донечці, як пояснити чому так сталося . Але з часом Яна усвідомила, що мусить жити далі. Жити і боротися з труднощами, адже попереду навчання в школі, і вона мусить бути на рівні з ровесниками.

Проте шкільні роки для дівчини стали справжнім випробуванням, адже однокласники відверто кепкували над нею: висміювали її ходу, викидали у смітник шкільне приладдя дівчини, і відчайдушно намагалися «вижити» її з класу. Але Яна не здавалася, вона щодня, ковтаючи сльози, йшла до школи, і намагалася не реагувати на знущання однокласників. Щоправда, вчитися в таких умовах було дедалі важче… Дівчина розповідає, коли навчалася у 11-му класі – до школи практично не ходила, адже вже просто не могла знаходитися в оточенні однолітків.

У неї була єдина шкільна подруга, проте і вона з часом відвернулася… Це стало для Яни сильним ударом, але водночас і зміцнило її характер. На шкільний випускний вечір дівчина теж не пішла, адже розуміла, що ї там однокласники не будуть з нею щирими… Ось так і завершилася сторінка шкільного життя Яни Чуван.

Але наразі дівчина завзято будує щасливе життя: навчається на третьому курсі факультету суспільних наук УжНУ, (вчиться за напрямом «Соціологія та соціальна робота»), займається пауерліфтингом, захоплюється музикою та футболом, любить фотографуватися та спілкуватися з друзями, а також пише вірші.

Яна каже,що найважливішою частиною її життя наразі є спорт. Дівчина називає свою любов до спорту генетичною - пригадує, як батько вчив її віджиматися від підлоги, як тренував її у маленькому спортзалі, який змайстрував зі своїми друзями у підвалі. Вже відтоді Яна відчувала, що спорт їй до вподоби.

Дівчина вже кілька років поспіль їздить на змагання з пауерліфтингу, де здобуває нагороди. Найважливішим спортивним здобутком для дівчини є титул Чемпіонки України серед юніорів, який вона здобула на змаганнях у Дніпропетровську у 2013 році, окрім того, спортсменка має нагороди, котрі привезла з Угорщини. А найважливішим життєвим досягненням Яна вважає власне усвідомлення того, що треба мати бажання до звершень, адже, якщо є бажання – перепон нема.

Вікторія Лисюк, «Час Закарпаття»



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp