Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Співробітництво територіальних громад у південно-західній частині Ужгородщини: крига скресла!

17 квітня 2016 р., 16:42

«Співробітництво територіальних громад у південно-західній частині Ужгородського району» - тема круглого столу,

«Співробітництво територіальних громад у південно-західній частині Ужгородського району» - тема круглого столу, який мав місце 13 квітня у Чопі. До розмови про актуальні завдання і перспективу співробітництва Закарпатське регіональне відділення АМУ і Регіональний офіс реформ запросили представників органів місцевого самоврядування навколишніх сіл, небайдужу громадськість, інвесторів зі Словаччини. Активну участь у спілкуванні взяли регіональні консультанти та виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ в Закарпатті Іван Ревтій. директор Регіонального Офісу реформ Іван Дем’янчук.

Модератором круглого столу був консультант з правових питань АМУ Олег Лукша.

Серед проголошених до обговорення тем:
- підвищення якості надання послуг у сферах освіти, дошкільного виховання, охорони здоров’я, соціального захисту, культури та ін.;
- вдосконалення послуг житлово-комунальної сфери, громадського транспорту, утилізації твердих побутових відходів та ін.;
- узгодження просторового, земельного і стратегічного планування територій;
- місцевий економічний розвиток та вирішення проблем зайнятості;
- створення Центру надання адміністративних послуг у м. Чопі для мешканців Ужгородського району.

До слова, обговорення таких тем, окрім очевидної зацікавленості учасників, має і спільну платформу, а саме: Закон України «Про співробітництво територіальних громад».

Ініціатор зустрічі, Чопський міський голова Валерій Самардак переконаний, без спільних зусиль вирішити проблеми, спільні для мешканців цього регіону, не вдасться: «Чому ми спостерігаємо певний острах сільських громад до об’єднання? На моє глибоке переконання – через відсутність розуміння і усвідомлення тих завдань і перспектив, які стоять перед усіма нами. Зверніть увагу – більшість наших проблем є спільними і отже підходити до їх розв’язання необхідно теж системно!».

Однією з ключових складових діалогу, який нарешті розпочався, консультант з правових питань АМУ Олег Лукша бачить в тому, що тут було представлено готовий словацький інвестиційний проект не лише вивезення, але й сортування та утилізації твердих побутових відходів. «Ми знаємо, що поблизу Чопа розташоване Соломоново, яке завдяки акцизному збору, розміщенню крупного заводу «Єврокар», справді не має проблем із наповненням бюджету. Але якщо копнути глибше, то розуміємо, що питання надання якісної освіти, медичних послуг, водопостачання і водовідведення разом з очисними спорудами зрештою, тієї ж утилізації твердих побутових відходів, потребують свого вирішення. І самим селам із цим не впоратися. Тому об’єднання – неминучий процес!», - переконаний Олег Лукша.

Для виконавчого директора ЗРВ АМУ Івана Ревтія питання об’єднання є таким, що є нагальним завданням для повної реалізації завдань органів місцевого самоврядування: «Я розумію, що багато з вас із засторогою сприймають новації. Завдяки бюджетній децентралізації, ви можете тією чи іншою мірою вже вирішувати певні проблеми. Але час швидкоплинний, і ризики та завдання збільшуються… Погодьтеся, до їх виконання треба готуватися. Мене ж тішить той факт, що ви вже почали думати, як діяти спільно!».

Діалог, започаткований у Чопі, вочевидь, став конструктивним. За ловами Олега Лукші, будь-яке об’єднання, як непростий процес, у цьому конкретному випадку чимось нагадує процес сватання. У ньому Чоп пропонує до співдії свою готовність. А вже її розглядають «заможні» та не надто «наречені»-села. І якщо ті, для кого бюджетні питання, наразі, не стоять надто нагально, відверто вагаються, то дотаційні прислухаються пильно.

Тисаашваньський сільський голова Чаба Ферко – людина у місцевому самоврядуванні не нова, проте очолив свою громаду лише восени: «Свого часу наша громада категорично противилася об’єднанню із Чопом. Людей лякає перспектива втратити землю, пережити закриття школи і садочка в результаті «оптимізації». Проте отримання усіх послуг у Чопі, а не в Ужгороді, реальна сприйметься людьми!», - каже сільський голова. З отриманою під час круглого столу інформацією, а ще й з новиною про те, що Тячівська, приміром, міська громада заключила із селами, які увійшли до об’єднання, договір про те, що жодне земельне питання не розглядатиметься без їхньої участі, Чаба Ферко повертається додому, щоб донести її до своїх односельчан…

«Інтерес до об’єднання громад зростає, попри застереження в зворотньому, - каже Олег Лукша. – І сьогоднішня зустріч, як на мене, тому свідчення. Можемо сказати: крига скресла! Оті проекти, які були сьогодні представлені, конструктивний діалог, який відбувся, дає нам усі підстави говорити, що маємо перспективу створення об’єднаних територіальних громад і в Ужгородському районі – найбільш консервативному щодо децентралізаційної реформи в області!».

На завершення круглого столу з короткою презентацією і повідомленням про наміри відкрити у м. Чопі своє представництво для надання безоплатних юридичних послуг виступив представник Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко.

В Ужгородському районі на черзі аналогічні зібрання у селищі Середнє і селі Велика Добронь, як перспективних центрах майбутніх об’єднаних територіальних громад. В кожному з цих майбутніх міні-районів свої, притаманні лише їм передумови і перспективи для формування нових адміністративно-територіальних одиниць. Процес діалогу і об’єднання триває, незважаючи на прихований опір з боку тих, хто не думає ані про інтереси громад, ані про європейське майбутнє України.


Регіональний офіс реформ у Закарпатській області

Схожі новини

До річниці Хрещення Київської Русі в Ужгороді відбудеться засідання за круглим столом
Про оскарження у сфері медичних закупівель в Ужгороді говоритимуть вже завтра
У Мукачеві розповіли про утворення Закарпатської області
В Ужгороді обговорювали можливість збереження й оприлюднення матеріалівіз фондів обласних закладів культури
Завтра в Закарпатській облраді обговорюватимуть проблеми екології краю та шляхи їх вирішення
Як покращити інтеграцію ВПО у громаду Ужгорода, радилися учасники круглого столу
Тему формування системи закладів охорони здоров’я на вторинному рівні обговорять на Закарпатті
1 жовтня в облдержадміністрації відбудеться засідання круглого столу з питання раціонального природокористування
У результаті реалізації програми Відновного правосуддя в Україні від кримінальної відповідальності звільнено 19 неповнолітніх
Міжетнічні відносини - пріоритет розвитку Закарпаття

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp