Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У результаті реалізації програми Відновного правосуддя в Україні від кримінальної відповідальності звільнено 19 неповнолітніх

26 травня 2021 р., 09:00

В Україні з січня 2019 року розпочалася реалізація пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Відновне правосуддя – це процес, в ході якого всі сторони, залучені до події злочину, приймають спільне рішення про те, як можна виправити наслідки того, що сталося, і запобігти повторенню подібного в майбутньому. І чи не найголовніше – дати шанс неповнолітньому, який вперше скоїв неважкий проступок, не потрапити за грати, а пройти ресоціалізацію та повернутися до нормального життя.

Учасники круглого столу на тему «Забезпечення ефективної реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що в Ужгороді за організації Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області, обговорили важливі питання щодо реалізації проєкту на Закарпатті, ознайомилися з проєктом Методичних рекомендацій щодо реалізації та обговорили проблемні питання. Серед учасників – директор Регіонального центру Василь Попадинець, заступник директора та координатор проєкту в області Лариса Фучко, начальник відділу ювенальної юстиції Прокуратури Закарпатської області Наталія Кузан, заступник директора Департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОДА Михайло Шеверя, представники сектору ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП, ФДУ «Центр пробації», служби у справах дітей Закарпатської ОДА, обласного центру соціальних служб та адвокат-медіатор Олеся Сідун та інші.

В Україні за 4 місяці цього року згоду на участь у програмі відновного правосуддя дали 50 осіб, укладено 34 угоди про застосування, 19 неповнолітніх звільнено від кримінальної відповідальності , - зазначив В.Попадинець, На Закарпатті наразі укладено 5 угод про застосування програми, дві з яких успішно завершені. Три знаходяться на стадії судового розгляду. В області є три адвокати-медіатори, які уповноважені брати участь у реалізації проєкту.

Л.Фучко презентувала присутнім «Концепцію механізму відновного правосуддя для неповнолітніх» та проєкт Методичних рекомендацій щодо реалізації проєкту, які стануть своєрідною шпаргалкою для учасників, залучених до реалізації Програми.

У межах заходу було окреслено проблемні питання, основними з яких є: незацікавленість сторін кримінального провадження приймати участь у проєкті, обмежена кількість психологів, залучення перекладача, відсутність затверджених на рівні держави корекційних програм, спрямованих на виправлення неповнолітнього правопорушника.

Учасники круглого столу висловили свої пропозиції щодо вирішення окреслених у ході обговорення проблемних питань.



Схожі новини

До річниці Хрещення Київської Русі в Ужгороді відбудеться засідання за круглим столом
Співробітництво територіальних громад у південно-західній частині Ужгородщини: крига скресла!
Про оскарження у сфері медичних закупівель в Ужгороді говоритимуть вже завтра
У Мукачеві розповіли про утворення Закарпатської області
В Ужгороді обговорювали можливість збереження й оприлюднення матеріалівіз фондів обласних закладів культури
Завтра в Закарпатській облраді обговорюватимуть проблеми екології краю та шляхи їх вирішення
Як покращити інтеграцію ВПО у громаду Ужгорода, радилися учасники круглого столу
Тему формування системи закладів охорони здоров’я на вторинному рівні обговорять на Закарпатті
1 жовтня в облдержадміністрації відбудеться засідання круглого столу з питання раціонального природокористування
Міжетнічні відносини - пріоритет розвитку Закарпаття

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp