Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Таємний рецепт вирішення проблеми поганих доріг в Ужгороді

2 травня 2016 р., 16:40

Свіжа латка - не вирішення

Щодня тисячіужгородців змушені переживати сильний стрес. Так, у громадському транспорті Ужгорода пасажири отримують дискомфорт від дорожнього покриття, а водії приватних авто нищать підвіску та колеса власних автомобілів. Здається, ця проблема не вирішиться ніколи. Переважна більшість автошляхів Ужгорода мають вигляд, ніби по них пройшла колона танків. І в цей же час на відновлення доріг Ужгорода тільки за 2015 рік виділенопонад 100 млн. грн. бюджетних коштів, які спритні ділки ужгородської міської ради та «кишенькових фірм» просто розкрадають.

Приклад одного із нещодавніх ремонтів вул. Собранецької м.Ужгорода: свіжа латка на дорозі, а поруч неї близько 10 нових ям! Поруч дороги скупчується вода, що призвело до знищення покриття дороги та зупинки за один сезон.



Щоб зрозуміти шляхи виходу із проблеми – потрібно окреслити її причини:

1. Бажання чиновників департаменту міського господарства та керівництва Ужгорода й надалі отримувати щорічні солодкі «відкати» з ремонтів доріг.

Через це підряди даються «кишеньковим фірмам», які не мають на мені якісно зробити дорожнє покриття, а скоріше закласти в ремонт 10-15 % відкатку та ще й при цьому отримати прибуток! Існує навіть така думка, що перед «кишеньковою фірмою» ставиться завдання зробити ремонт ділянки дороги таким чином, щоб на наступний рік заробити на ремонті цієї ділянки знову.

2. Відсутність системи контролю якості ремонту дороги та стягнення збитків за проведення неякісного дорожнього ремонту.

Причина в цьому - цє також робота із «кишеньковими фірмами» та отримання від них «відкатів». Оскільки та запитання від міської влади про причини неякісного ремонту відповідь приблизно такого змісту: «Ви ж отримали вже за цей ремонт? Хіба Вам мало?»

3. Практична відсутність зливової каналізації у м. Ужгороді.

Жодна із міських влад до цього часу навіть на підходила до комплексного аналізу та вирішення даної проблеми. Оскільки такий напрям вимагає великих витрат і на ньому важко "запіаритися".

Шляхи вирішення проблеми поганих доріг міста знаходять на поверхні. Однак, керівництво місто та його чиновники надзвичайно зайняті питанням набиванням свої карманів, ніж долею доріг Ужгорода.

Тому, спеціально для керівництва Ужгорода, даємо таємний рецепт вирішення проблеми поганих доріг:

1. Проведення прозорих конкурсів на здійснення ремонтів доріг Ужгорода та високі вимоги до учасників.

Виставлення жорстких вимог до учасників конкурсу, коли більшість «кишенькових фірм» не зможуть виконати такі вимоги, а саме: наявність в учасника конкурсу власного капіталу, який покриє можливі збитки від неякісного ремонту доріг; забезпечення виконання гарантійних зобов’язань у формі поруки чи застави тощо.

2. Використання новітніх технологій для проведення ремонтів доріг та схем їх фінансування (концесія, кредитування). Зрозуміло, що «кишеньковим фірмам» таке й не снилося! І в такому разі, міському чиновнику нічим буде поживитися на ремонті дороги.

3. Розпочати позовно-претензійну роботу до виконавців дорожніх ремонтів, які відремонтували дорогу неякісно.

4. Комплексний аналіз та вирішення проблеми відсутності зливової каналізації.

5. Призначення керівництва департаменту міського господарства не за принципом вірності ідеям "корупційної лояльності", як це відбувалося із керівником Боздоського парку (його перемогу було відомо майже за неділю до проведення конкурсу), заступником ДМГУ тощо, а за принципом наявного досвіду, здібностей та бажанням змінювати прогнилу систему міського господарства.

6. ПЕРЕСТАТИ КРАСТИ ТА ПОДУМАТИ ПРО ЛЮДЕЙ! Цей пункт потрібно виконати в першу чергу! Інакше реалізовувати інші пункти н

Олександр Пересоляк

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp