Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

День культури зникаючого етносу чанґо відбувся в Берегові

15 травня 2016 р., 12:05

В Берегові відбувся День культури молдовських чанґо.

Йдеться не про Республіку Молдова, а про однойменну провінцію в Румунії, де через ізоляцію горами відокремлено проживає гілка етнічних угорців під самоназвою чанґо.

Їх численність, за різними даними, коливається від 60 до 200 тисяч осіб, утім, у силу як тривалої асиміляційної політики часів диктатора Чаушеску, так і сучасних глобалізаційних тенденцій, цей народ невблаганно втрачає культуру, власний діалект угорської мови, традиції предків.

Тим важливішою є робота тих представників чанґо, котрі в несприятливих умовах ЄС намагаються зберегти хоча б основи своєї самобутності. Задля цього творчі колективи чанґо презентують культуру свого народу за межами Румунії, і таким чином потрапили й до Берегова. Тут спочатку в дворі римо-католицької церкви, а потім й у приміщенні парафії відбулася низка заходів, зокрема презентація книги дослідниці доктора Ністор Тінки, в якій вона розповідає про життя, традиції та походження чанґо. Були також виступи в традиційному одязі з піснями та танцями, а також дегустація вин із румунської провінції Молдова, пригощання учасників заходу бограчем та голубцями у виноградному листі.

Олег СУПРУНЕНКО
м.Берегово, газета "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp