Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті паліативну допомогу можуть отримати тільки 34 хворих

18 травня 2016 р., 13:45

А на обліку в онкологічному диспансері - 20 тисяч...

Пацієнти хоспісної палати при Вноградівській районній лікарні отримують якісну медичну допомогу. Водночас лише незначна частина невиліковно хворих (паліативних) пацієнтів у регіоні можуть отримати необхідне піклування. Такого висновку дійшли монітори Національного превентивного механізму (НПМ).

У Виноградівський районній лікарні єдина палата хоспісної допомоги розрахована на 4 людей: двох жінок та двох чоловіків. Монітори відзначили високий рівень: там є і необхідне медичне обладнання, і багатофункціональні ліжка, і якісні меблі та побутова техніка. Персонал надає паліативним пацієнтам якісну допомогу за рахунок бюджетних коштів. У них є знеболювальне та відповідне потребам харчування.

"Розуміння паліативної допомоги лише як надання медичної – є занадто вузьким. Паліативна та хоспісна допомоги передбачають системний догляд, що містить як медичну, так і психологічну, й соціальну допомогу, що не лише полегшує страждання людини, яка відчуває нестерпні болі, але й допомагає рідним пережити втрату хворого. Тобто, окрім медичного догляду, пацієнт і його родина отримують хоча б одного психолога, психотерапевта, священика відповідного релігійного сповідання", – пояснює регіональний координатор взаємодії з громадськістю омбудсмена у Закарпатській області Олег Григор’єв.

Відповідно до стандартів Всесвітньої організації охорони здоров’я, необхідним мінімумом є 100 ліжок для паліативних хворих на 1 мільйон населення. На Закарпатті паліативну допомогу можуть отримати лише 34 хворих: 20 – при Мукачівській центральній районній лікарні, 10 – при Берегівській лікарні та 4 – у Виноградівській. Загалом на обліку в онкологічному диспансері перебувають понад 20 тисяч закарпатців, тож лише невелика частка населення, яка потребує такої допомоги, може її отримати.


Інформаційна робота проводиться за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp