Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські мандрівники побували на місці падіння метеориту (ФОТО)

11 червня 2016 р., 18:11

У Березнянському районі.

Група туристів на чолі з відомим на Закарпатті екскурсоводом Орестом Когутом здійлила похід до місця падіння найбільшого метеориту Європи "Княгиня".

Орест Когут розповів для Ужгород.нет про деякі деталі цього містичного походу:

"Клуб Піших Туристів" спільно з ТурКлубом “Турінформ Закарпаття” оргінузвали одноденний пішохідний тур до місця падіння найбільшого метеориту Європи: Княгинського. Похід приурочений до 150-річчя його падіння. У поході взяло участь 10 осіб, які незважаючи на робочий день та мали нагоду вирватись і піти у гори.

{g}

Похід вдався, хоч приходилось відшукувати марковану стежку, а учасники потрапили під зливу…Загалом, подолано близько 30 км, всі задоволенні. Кожен отримав, що хотів: відвідали місце падіння, прогулись у горах, отримали дозу екстриму та нові враження. Є пропозиція щороку 9 червня організовувати похід до місце падіння.

Сподіваємось, така пропозиція реалізується


Довідка:

Княгиня — кам'яний метеорит , загальною вагою понад 500 кілограмів. Є найбільшим з-поміж знайдених в Європі метеоритів у новітній історії. При проходженні щільних шарів атмосфери його було видно у формі яскравого боліда над територією сучасної Словаччини, містами Ліптовський Мікулаш, Шариш, Земплин і Пряшева. Подолавши близько двохсот кілометрів, приблизно о 17:00 9 червня 1866 року він вибухнув на висоті 40 км над с. Княгиня( Україна, Закарпатська обл., Великоберезнянський р-н.), розпавшись на більш ніж 1200 шматків, чим викликав короткочасний метеорний потік. Осколками обсипало значну площу в радіусі до 5 км. Основна маса метеоритного тіла (імовірно ядро), вагою в 279 766 грамів приземлилася у восьми кілометрах від с. Княгиня, на схилі гори Стінка (1078 м) в урочищі Чорні Млаки.

Ужгород нет уа


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp