Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Великоберезнянщині відзначили 150-річчя падіння найбільшого метеориту в Європі (Фото, Відео)

12 червня 2016 р., 11:20

Впав він на території села Княгиня

І сьогодні не вщухає інтерес до села Княгиня на Березнянщині, яке півтора століття тому стало відомим на всю Європу.

9 червня 1866 року пополудні поблизу села Княгиня Великоберезнянського району випав метеоритний дощ. Було зібрано близько тисячі уламків загальною масою майже півтонни, які розійшлися по десяти закордонних музеях. Найбільший, майже 250-кілограмовий, був знайдений за вісім кілометрів від села Княгиня на схилі гори Стінка (1078 м) та зберігається у Віденському природничо-історичному музеї .

Місцеві жителі й досі переказують розповіді своїх прадідів про те,як метеорит зі страшним гулом і спалахом вогню врізався в землю, повідомляє БерезнийОНЛАЙН.

Закарпатський метеорит досліджували та обговорювали європейські вчені не один рік. В Австрії у 1880 році уламок метеориту докладно вивчав німецький геолог Отто Ган і нібито виявив частки позаземних коралів, паразитів і рослин. Чарльз Дарвін на основі даних розвинув гіпотезу, що життя на нашу планету потрапило з космосу, і написав ,що це «одне з найбільших відкриттів за всю історію людства!». У 1892 році навіть французький фантаст Жуль Верн не втримався і приїхав на Закарпаття,у село Княгиню, аби на власні очі побачити місце падіння космічного каменя.

Історія княгинянського метеориту не забувається і тепер : зняті наукові фільми, збережено унікальні фотографії, малюнки з місця падіння космічного тіла, записи очевидців, науковців.

Цікаво, що і сьогодні біля села Княгиня можна зустріти шукачів уламків космічного каменя. До місця падіння метеориту «Княгиня» ведуть марковані піші та велосипедні маршрути.

На місці падіння метеориту встановлено пам'ятний знак. Від центральної дороги до нього ведуть вказівники.

{g}

Грунтова дорога та доволі круті гірські підйоми і схили забезпечать туристам максимально позитивні емоції та викид адреналіну. Подорож гірськими дорогами дає нам прекрасну нагоду помилуватися мальовничими краєвидами,низинами та гордими вершинами гір , насолодитися прохолодою лісу. Хоча раз по раз ми і затамовуємо подих на крутих гірських схилах, долаючи перешкоди, та враження від подорожі до місця падіння космічного каменя незабутні.

11 червня 2016 року на території Ужанського національного природного парку, в урочищі «Чорні млаки» неподалік с. Княгиня відбулися урочистості з нагоди відзначення 150-річчя падіння найбільшого метеориту в Європі.

На місці падіння встановлено оновлений пам'ятний знак та інформаційні стенди.

На святкуванні були присутні представники Польші, Словаччини, голова Закарпатської ОДА,керівники Великоберезнського району, працівники Ужанського Національного парку ,голови сіл району і, звичайно, жителі Березнянщини та туристи.

Приємно відзначити, що місце падіння ,історія Княгинянського метеориту, а також неймовірно гарна природа Карпатських гір привертає до нашого краю все більше туристів.



Фото - Тетяна Гопко

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp