Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття: підготовка до європейського тижня мобільності - у розпалі

4 липня 2016 р., 08:20

Вже від тепер

Аби все пройшло гідно

 

30 червня у Мукачеві відбувся інформаційний семінар «Європейський тиждень мобільності – Карпатська мережа». Учасники – представники різних районів Закарпаття, гості зі Львова та Вінниці. Планується, що цьогоріч заходи у рамках ЄТМ відбудуться у різних містах області та навіть у Карпатах.
Захід відкрила керівник Агентства сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА» Леся Лойко.

«Якраз перед семінаром натрапила на інформацію про забруднення повітря в Ужгороді. Проблему треба вирішувати кардинально і зменшувати кількість автомобілів у містах, створювати умови для велосипедистів і пішоходів», – зазначила Леся Лойко.

Начальник управління економіки та міжнародного співробітницва Адік Боднар зазначив, що Мукачево уже шостий рік долучається до Європейського тижня мобільності: «Було багато чого зроблено. Рух є дуже цікавим. З підписання в 2011 році меморандуму Мукачево долучилося до цього руху. І вже є певні досягнення у покращенні інфраструктури і робота ця продовжується».

За словами А. Боднара, під час Європейського тижня мобільності у Мукачеві 16-22 вересня до участі долучають навчальні заклади, активних мешканців, спортсменів, поліцію та медичні заклади

Постійні заходи, які проводяться у Мукачеві у рамках Європейського тижня мобільності: ремонт тротуарів, облаштування пішохідних переходів світлофорами зі звуком, встановлення нових велопарковок, збільшення пішохідних зон, міські заходи, велопробіг, конкурси для дітей, велопробіг для дошкільнят, веселі старти, акція «Я сьогодні без машини», фотовиставка, квест із орієнтування.

Крім того, у Мукачеві до співпраці запрошували і автосалони: «Ми працювали із автосалонами «Пежо» та «Тойота», які на той момент змогли доставити у Мукачево гібридні моделі авто, які мають перевагу у екологічності. Вони провели презентацію, де розказали про їх особливості, переваги таких автомобілів», – розповів Адік Боднар.

Учасники семінару почули про досвід проведення Європейського тижня мобільності у інших містах. Олег Крупський розповів про досвід Вінниці у розвитку велосипедної інфраструктури, зазначив, що ця тема у Стратегії розвитку міста до 2020 року прописана окремим пунктом і удостоїлась 10% міського бюджету. Львів’янин Дем’ян Данилюк розповів про досвід Львова, який є лідером руху Європейського тижня мобільності в Україні.

Команди із різних районів Закарпаття – Хустського, Іршавського, Великоберезнянського, Рахівського, а також з Ужгорода та Мукачева під час семінару напрацювали плани щодо проведення заходів під час Європейського тижня мобільності 16-22 вересня у власних громадах, із залученням представників органів місцевого самоврядування та місцевих підприємців. Найбільш масштабними вияилися плани команди ГО «Тиса» із Костилівки, яка має намір охопити заходами ЄТМ увесь Рахівський район та провести Карпатську велоестафету.

Довідка:

«Європейський тиждень мобільності - Карпатська мережа» – це проект транскордонності співпраці Словаччини, Норвегії та України, спрямований на підтримку ініціатив та створення мережі місцевих громад задля покращення громадського простору, умов пересування та якості життя мешканців. ЄТМ бере початок із громадської ініціативи «День без автомобіля» та протягом 14 років проводиться у багатьох містах та селах в усьому світі у тиждень з 16 по 22 вересня.

Проект виконується на території Кошицького та Пряшівського країв Словаччини та Закарпатської області України.

Заходи проекту націлені на підтримку впровадження містами та селами заходів, спрямованих на сталі інфраструктурні покращення у сфері мобільності, допомогу громадам в організації ЄТМ. Цілі – збільшення обсягу і якості альтернативних і більш сталих форм мобільності, підвищення інтересу та активізація діяльності місцевих органів влади у цій сфері, мотивація, заохочення міських та сільських громад, які розвивають сталі та екологічно дружні способи пересування – велосипеди, громадський транспорт, та покращують умови ля пішоходів.

Окрім того, проект має на меті створення Закарпатської, Східнословацької, Транскордонної Карпатської мережі з підтримки сталої мобільності.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp